Dzisiaj prosty i szybki przepisem na kolację śródziemnomorską 🙂 Bruschetta jest typową włoską przekąską, i pomimo tego, że pierwotnie była prostym daniem rolników, teraz zachwyca podniebienia ludzi na całym świecie 🙂 Zapraszamy do spróbowania!
Składniki dla 2 osób:
- 2 duże bułki
- 3 całe pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 2 płaskie łyżki masła
- płaska łyżka koncentratu pomidorowego
- mozzarella w kulce 1 opakowanie
- przyprawy do smaku: pieprz ziołowy, sól, oliwa, bazylia, zioła prowansalskie, lub inne przyprawy, tutaj można trochę poszaleć
Sposób wykonania:
- Pokroić bułki na grubsze kromki.
- Nagrzać piekarnik do 180 stopni i wsadzić bułki na około 3-4 minuty.
- Sparzyć 3 pomidory wodą i obrać je ze skórki, posiekać pomidory w kostkę, dodać 2 małe ząbki czosnku, łyżkę koncentratu pomidorowego, odrobinę oliwy i przyprawy.
- Do dwóch łyżek masła dodać zioła prowansalskie, sól i pieprz
- Pokroić 1 mozzarelle w cienkie paski
- Nasmarować grzanki masłem, nałożyć pomidory i mozzarelle
- Wsadzić do piekarnika na około 5 minut i gotowe!
- Pyszna bruschetta gotowa. Smacznego!
Koszt wykonania:
Około 15 złotych zakładając, że macie puste lodówki :). Dodatkowym kosztem mogą być jednak w takim przypadku przyprawy.
Kaloryczność i wartości odżywcze:
1 porcja bruschetty zawiera 615 kcal. Na to składają się: 23.1g białka, 25.6g tłuszczu, 70g węglowodanów i 15g błonnika.
Czas przygotowania:
20-25 minut