Jeśli przypadła wam do gustu kuchnia meksykańska w naszym wydaniu- mamy dla was kolejną propozycję 🙂 Gdy jeszcze mieszkaliśmy w Gdyni, często chodziliśmy do naszej ulubionej małej knajpki właśnie na takie burrito, a że do Gdyni troszkę daleko, postanowiliśmy odtworzyć je sami. Zapraszamy do spróbowania :)!
Składniki na 4 buritto:
- 4 placki tortilli (jeśli chcecie zrobić je sami, tutaj podrzucamy przepis)
- 8 plastrów sera żółtego
- 500g mięsa mielonego (może być wołowe lub wieprzowe)
- puszka czerwonej fasoli
- 2 ząbki czosnku
- 320g kukurydzy z puszki
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego
- passata pomidorowa 500g
- przyprawy: kolendra, sól, pieprz cayenne, papryka słodka, papryka ostra, gałka muszkatołowa (wszystko dodajemy mniej więcej do smaku, papryki słodkiej dajemy około 1 łyżeczkę, reszta przypraw odrobinę mniej :))
Sposób wykonania:
- Podsmażamy mięso aż się zarumieni, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę
- Następnie dodajemy do garnka fasolkę i kukurydzę, dusimy dosłownie 2-3 minuty
- Zalewamy całość passatą, dodajemy koncentrat i przyprawy, gotujemy na małym ogniu 10 minut
- Rozwijamy folię aluminiową, na niej układamy placka tortilli, kładziemy 2 plastry sera, nakładamy 4-5 łyżek farszu
- Zawijamy dół tortilli tak, aby nic nie wypadło, zawijamy całość folią aluminiową, zapiekamy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i gotowe! Smacznego 🙂
Koszt wykonania:
Około 20 zł
Kaloryczność i wartości odżywcze:
1 burrito zawiera 665kcal w tym: 51,9g białka, 21,4g tłuszczu, 65,8g węglowodanów, 8,3g błonnika
Czas przygotowania:
40
1 Comment