Te ciasteczka są o tyle „wygodnym” wypiekiem, że mają dłuższą żywotność niż inne ciasta- mogą stać bardzo długo i dalej są pyszne 🙂 Świeżutkie i ciepłe są bardziej miękkie, a już ostudzone stają się chrupkie. To od was zależy jaką wersję wolicie zjeść 🙂
Składniki:
- 100g masła
- szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 czubate łyżki kakao
- tabliczka białej czekolady
Sposób wykonania:
- Do misy miksera dodajemy wszystkie produkty suche: kakao, proszek do pieczenia, cukier puder oraz mąkę, i mieszamy całość łyżką.
- Kroimy w małe kostki masło (z doświadczenia powiem, że łatwiej się ugniata ciasto gdy masło jest miękkie, a nie dopiero co wyjęte z lodówki ;)), dodajemy je do misy, wbijamy także jajko.
- Ugniatamy ciasto, aż będzie miało jednolitą konsystencję. Następnie kroimy czekoladę w drobne kosteczki.
- Odrywamy z ciasta małe kawałki i formujemy je w kulki. Do środka możemy włożyć kosteczkę czekolady, lekko spłaszczyć nasze kulki i przyozdobić górę ciastka jeszcze kilkoma kostkami czekolady.
- Wstawiamy ciastka na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, wyciągamy i gotowe :)!
Koszt wykonania:
Około 15-18 złotych
Kaloryczność i wartości odżywcze:
Całość dzieli się na mniej więcej 15 ciasteczek, z czego jedno zawiera 154kcal, w tym:2,6g białka, 9,1g tłuszczów, 15,8g węglowodanów, 0,4g błonnika
Czas przygotowania:
Około pół godziny
Karko