Ciasto czekoladowe z waniliowym nadzieniem to banalnie prosty wypiek, który każdy da radę przygotować. Można je zaserwować na święta, imprezę, czy po prostu do kawki. Zapraszamy do wypróbowania!
Składniki na ciasto:
- 100g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60g cukru białego
- 2 jajka
- pół kostki masła (100g)
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- szczypta soli
Składniki na krem waniliowy:
1. 250g serka mascarpone
2. 1 jajko
3. łyżka ekstraktu waniliowego
4. 50g cukru pudru
Sposób wykonania:
- Jajka ubijamy z cukrem przez ok. 5 minut. W między czasie, w garnuszku topimy czekoladę z masłem, cały czas mieszając.
- Dodajemy czekoladę z masłem do ubitych jajek, miksujemy razem. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli, miksujemy na jednolitą masę i odstawiamy.
- Krem waniliowy: delikatnie miksujemy ze sobą wszystkie składniki.
- Wykładamy dół tortownicy papierem. Połowę ciasta wylewamy do tortownicy, rozprowadzamy łyżką. Następnie wylewamy krem, również rozprowadzamy mniej więcej na całość, przykrywamy krem pozostałą połową ciasta.
- Do piekarnika nagrzanego na 190 stopni wstawiamy ciasto, pieczemy 35-40 minut. Po wyciągnięciu czekamy aż ciasto ostygnie, posypujemy cukrem pudrem i możemy podawać. Smacznego 🙂
Koszt wykonania:
Około 13 zł
Kaloryczność i wartości odżywcze:
my podzieliliśmy ciasto na 8 kawałków, z czego jeden zawiera: 402 kcal, w tym: 6,7g białka, 27,8g tłuszczów, 31,2g węglowodanów, 0,5g błonnika

Czas przygotowania:
Około 50 minut