Pyszne czekoladki z masłem orzechowym, które dostarczą Wam energii i słodyczy na cały dzień. Zapraszamy!
Składniki na 10 dużych czekoladek:
- 6 czekolad: 4 gorzkie i 2 mleczne.
- szklanka masła orzechowego (około pół opakowania ze sklepu)
- cukier puder (30 g)
- łyżeczka soli
- papilotki
Sposób wykonania:
- Dwie czekolady gorzkie i jedną mleczną topimy na kąpieli wodnej. Dokładnie smarujemy papilotki dość grubą warstwą. Mniejsze papilotki sprawią, że będzie wam wygodniej jeść i nie zasłodzicie się już po jednej. Użycie podwójnej papilotki za to ułatwi Wam wyciągnięcie z niej czekoladki na kolejnych etapach.
- Powstałe miseczki czekoladowe chłodzimy. Masło orzechowe miksujemy z cukrem pudrem i solą.
- Po dokładnym zastygnięciu naszych papilotek wyciągamy je z lodówki i wkładamy masło orzechowe. Jeśli będzie ono schłodzone wyjdzie nam to łatwiej. Pamiętajcie o zostawieniu trochę miejsca do góry papilotki.
- Papilotki zalewamy do końca czekoladą i chłodzimy do zastygnięcia.
- Kiedy zastygną zrywamy szybko papilotki. Smacznego!
Koszt wykonania:
Około 12 złotych
Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jedna duuuża papilotka dostarcza: 519 kcal w tym 11.8 g białka, 32 g tłuszczu, 45.3 g węglowodanów i 2.9 g błonnika.
Czas przygotowania:
Pół godziny plus około 20 minut chłodzenia
Chcecie przyrządzić masło orzechowe sami? Polecamy nasz przepis na domowe masło orzechowe!