Biszkopt to najbardziej podstawowy z podstawowych przepisów jeśli rozważacie robienie słodkich wypieków. Był moim koszmarem do czasu aż spróbowałem go zrobić znowu dokładnie trzymając się przepisu i robiąc wszystko upewniając się dwa razy. Warto też dodać, że w recepturze nie pojawia się proszek do pieczenia- jest zbędny :). Zapraszamy do spróbowania naszego przepisu na dietetyczny biszkopt, bez użycia żółtek.
Składniki na 22cm tortownicę na 2 placki:
- 4 białka
- Łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki lodowatej wody
- 175g cukru
- 75g mąki pszennej
- 50g skrobi ziemniaczanej
Sposób wykonania na połowę powstałego ciasta:
- Wyjmujemy wszystkie składniki, warto przygotować je każdy w jednym kubeczku, będzie nam wygodniej. Mąki mieszamy razem. Nagrzejmy też teraz piekarnik do 180°C.
- Do misy miksera wrzucamy najpierw 4 białka. W różnych miejscach można znaleźć informacje o temperaturze, którą powinno mieć jajko, próbowaliśmy i ciepłe i zimne, działa.
- Po częściowym ubiciu białek dodajemy sok z cytryny oraz wodę.
- Ubijamy aż piana będzie bardzo sztywna i dodajemy cukier i dalej miksujemy. Sztywna piana to taka, z którą miskę możemy spokojnie obrócić nad swoją głową i nie wypadnie 🙂 zdjęcie ilustracyjne poniżej.
- Mąkę rozsypujemy na całej powierzchni białek i delikatnie mieszamy mikserem do połączenia składników na równo wymieszaną masę.
- Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180°C.
- Gotowe, kroić po ostygnięciu.
Uwagi:
- Ważne jest, aby przy ubijaniu białek być cierpliwym, muszą być naprawdę sztywne.
- Wymieszanie składników, mimo, że nie można z tym przesadzić po ubiciu piany jest równie ważne. Bez tego będzie po prostu niejadalne.
- Jeśli chcemy żeby biszkopt był bardziej płaski po 20 minutach chłodzenia, powinniśmy go odciąć od formy i położyć na dotychczasowej górze. Będzie to dobrze wyglądało.
- Wody nie możecie przygotować wcześniej- najlepiej nalać ją prosto z kranu ustawionego na najniższą temperaturę.
- Lepiej piec za długo niż za krótko. Spieczoną warstwę zawsze możemy ściąć, a niedopieczony biszkopt zrobi się nam zakalcem.
Koszt wykonania:
Około 10zł.
Czas wykonania:
Przygotowanie to około 5 minut, trzeba jednak doliczyć 25 minut pieczenia.
a co z żółtkami? kiedy je dodajemy?
żółtek nie dodajemy wcale 🙂 możemy wykorzystać je do innego przepisu gdzie wymagane są tylko białka:)