Nie ma nic lepszego niż domowe pieczywo – nie musimy obawiać się przede wszystkim o jego skład. Robiąc bułki sami, możemy także trochę poszaleć. My postanowiliśmy zrobić bułeczki na słodko, z jabłkami i karmelem. Spróbujcie sami! 😉
Składniki na 16 bułeczek:
- 650g mąki pszennej
- 70g cukru
- szczypta soli
- 10g suchych drożdży lub około 25g świeżych
- 75g stopionego masła
- 250ml mleka
- 2 duże lub 3 średnie jajka
Składniki na nadzienie do środka bułeczek:
- Łyżka masła
- 4 jabłka
- 8 krówek
- łyżka cukru
- łyżeczka cynamonu
Sposób wykonania:
- Mąkę, cukier, sól, drożdże, mleko, jajka wyrobić razem wstępnie po czym dodać masło i ponownie wyrobić.
- Po wyrobieniu odkładamy powstałą masę na około 40 minut do wyrośnięcia.
- Obieramy jabłka ze skórki, kroimy w drobną kostkę.
- Topimy na patelni łyżkę masła, wrzucamy jabłka, dodajemy łyżkę cukru i cynamon. Smażymy na średnim ogniu 5 minut, następnie odstawiamy.
- Gdy ciasto odstoi 40 minut, urywamy drobne kawałki, rozpłaszczamy w dłoni na małe placki, następnie układamy na środku łyżeczkę farszu oraz połówkę krówki (zdjęcie niżej :))
- Następnie zwijamy ciasto w kulkę, układamy na blaszce. Powtarzamy tę czynność 16 razy.
- Pieczemy około 20 minut w 180°C, następnie wyciągamy i gotowe! 🙂 Możecie posypać cukrem pudrem lub cynamonem, albo przygotować polewę (tutaj jest przepis na taką, której można użyć także w tym wypadku)
Koszt wykonania:
Około 10 zł
Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jedna bułeczka zawiera 244 kcal, w tym: 6,2g białka, 6,3g tłuszczów, 41,3g węglowodanów, 1,44g błonnika
Czas przygotowania:
1 godzina 20 minut

o matko, ale one smakowicie wyglądają, zrobię je na noworoczny poranek
właśnie się pieką, zapowiada się smakowite śniadanie