Dzisiaj przepis na pełny obiad- powiemy wam jak zrobić domowe frytki, nasz pomysł na pieczone kurczaczki oraz sosy 🙂 Zapraszamy!
Składniki na około 4 porcje:
- Pierś z kurczaka (500-600g)
- 1 jajko
- 50 g mąki
- Przyprawy: sól, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, słodka papryka
- łyżka oleju
- 1 kg ziemniaków
Sposób wykonania:
- Obieramy ziemniaki i kroimy je w grubsze paski
- Wykładamy je na papierze do pieczenia, smarujemy olejem, dodajemy przyprawy i mieszamy ręką tak, aby rozprowadzić przyprawy równo na wszystkie frytki
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy około 35-40 minut
- Mięso kroimy na średniej wielkości kawałki
- Maczamy je w roztrzepanym jajku i mące z przyprawami
- Układamy je na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika
- Pieczemy w 220 stopniach przez około pól godziny
- I gotowe!
Składniki na sos czosnkowy :
- 1 opakowanie śmietany 18%
- 3-4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
- Dodajemy do miski śmietanę
- Wyciskamy przez praskę czosnek do miski
- Dodajemy sólo, pieprz
- Mieszamy razem i gotowe 🙂
Składniki na sos majonezowo-keczupowy :
1. 4 łyżki majonezu
2. 5 łyżek keczupu
Sposób wykonania:
1. Mieszamy razem majonez i keczup i gotowe 🙂
Koszt wykonania:
20zł
Kaloryczność i wartości odżywcze:
1 porcja (czyli frytki, mięsko + sos) zawiera 633kcal, w tym: 60g białka, 8,5g tłuszczów, 82g węglowodanów, 5,2g błonnika
Czas przygotowania:
Około godziny
1 Comment