Idealny deser dla miłośników czekolady! Słynny fondant czekoladowy, idealnie smakuje z lodami 🙂 Zapraszamy 😉
Składniki na 6 porcji:
- 200g gorzkiej czekolady
- 50g mleczna czekolada
- 120g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 całe jajka
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- Pół szklanki mąki
Sposób wykonania:
- W garnuszku topimy czekoladę z masłem do uzyskania jednolitej konsystencji
- Mąkę, cukier puder, jajka i olejek dodajemy do miski, mieszamy mikserem
- Dodajemy masę czekoladową do miski, całość miksujemy
- Smarujemy kokilki masłem/olejem, wlewamy naszą masę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni
- Pieczemy około 12 minut i gotowe! Możecie podawać z lodami 🙂
Koszt wykonania:
Około 15-20zł
Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jedna porcja zawiera 512 kcal, w tym: 8,8g białka, 35,4g tłuszczów, 37,9g węglowodanów, 4,4g błonnika
Czas przygotowania:
30 minut
1 Comment