Kolejny dość podstawowy przepis, mimo, że wcale nie aż taki prosty do zrobienia, jeśli nie znamy przepisu. Zapraszamy więc do lektury, aby i dla Was stało się oczywiste jak przygotować ten obiad.
Składniki na 15 klopsików, czyli porcja dla 3 osób
- paczka dowolnego mięsa mielonego, u nas było to 400g mięsa z indyka
- duża łyżka śmietany
- jajko
- koncentrat pomidorowy- słoiczek
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, zioła prowansalskie
Sposób wykonania:
- Do dużego garnka lejemy 7 centymetrów wody i dodajemy wszystkie przyprawy: 8 kulek ziela angielskiego, sól, pieprz, 4 liście laurowe i łyżeczkę ziół prowansalskich. Gotujemy na dużym ogniu, w tym czasie przygotowujemy resztę przepisu.
- Do dużej miski dodajemy mięso, sól, jajko, śmietanę, pieprz i ugniatamy mięso aby się mieszało. Zagniatane mięso powinno wychodzić nam między palcami.
- Z powstałego spulchnionego mięsa, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucamy je na wrzącą wodę w garnku. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około godzinę.
- Dodajemy koncentrat pomidorowy, w razie potrzeby zagęszczenia, dodajemy stopniowo coraz więcej papryki słodkiej, pomoże nam ona zagęścić sos.
- Gotowe! Podawać na ryżu lub puree.
Koszt wykonania:
Około 10-15 złotych zależnie od tego jakiego mięsa użyjemy.
Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jeden pulpecik to około tylko 39kcal, w tym: 6.2g białka, 0.8g tłuszczu, 1.72g węglowodanów i 0.3g błonnika.
Czas przygotowania:
10 minut plus około godziny na gotowanie 🙂