Dzisiaj mieliśmy ochotę na obiad w klasycznym wydaniu – mięsko, ziemniaki i surówka. Ziemniaki i surówka to nie problem, ale pomysł na nieco inne kotlety niż zwykle był bardziej wymagający. Postanowiliśmy wypróbować inną panierkę – ta paprykowa okazała się pyszna, mięsko dzięki niej jest soczyste i smaczne. 🙂 Zapraszamy do wypróbowania przepisu!
Składniki na 2 porcje:
- 200 – 250g mięsa z kurczaka (może być pierś lub polędwiczki :))
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 1,5 łyżki papryki słodkiej
- 0,5 łyżki papryki ostrej
- sól
Sposób wykonania:
- Przygotowujemy kawałki kurczaka na kotlety, myjemy i osuszamy.
- Roztrzepujemy jajko z solą. Maczamy w nim kawałki kurczaka, odstawiamy na chwilę.
- Do miski dodajemy bułkę tartą i paprykę. Jeśli chcecie, możecie także dodać inne przyprawy, które lubicie.
- Obtaczamy mięso w panierce, smażymy, aż się zarumieni (ok. 7 minut na średnim ogniu). I kotlety z kurczaka w paprykowej panierce gotowe! Smacznego 🙂
Koszt wykonania:
Około 10 – 12zł
Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jedna porcja zawiera 322 kcal, w tym: 47,5g białka, 5,4g tłuszczów, 6,4g węglowodanów, 0,5g błonnika
Czas przygotowania:
15 minut
Szukacie innego przepisu na kotlety? Polecamy nasz przepis na kotlety w panierce krakersowo – serowej!