Ulubiony przepis na krewetki? Najprostszy! Krewetki duszone na maśle z czosnkiem i chilli to pyszne danie, które możecie zaserwować na przykład drugiej połówce na romantyczną kolację. Idealnie pasują do białego wina.
Składniki na 2 porcje:
- ok. 14 sztuk krewetek tygrysich (możecie zmniejszać/zwiększać porcje)
- 2 łyżki masła
- 4 ząbki czosnku
- pół papryczki chilli/ szczypta płatków chilli/odrobina chilli pieprz cayenne (zależy, co akurat macie)
- szczypta pieprzu cytrynowego (opcjonalnie)
- bagietka czosnkowa (opcjonalnie do podania)
Sposób wykonania:
- Rozmrażamy krewetki i obieramy od razu ogonki, potem będzie wygodniej jeść. Jeśli chcecie szybko rozmrozić, to sprzedam wam mój patent: wrzucam krewetki do miseczki i zalewam wrzątkiem. Czekam 2-3 minuty i są rozmrożone.
- Rozpuszczamy masło na patelni. Ząbki czosnku siekamy w cienkie plasterki, tak samo papryczkę chilli, jeśli macie. Wrzucamy krewetki, czosnek i chilli, dusimy ok. 8 minut. Po połowie czasu przełóżcie krewetki na drugą stronę.
- I tak naprawdę to tyle! Podawajcie razem z masłem i przyprawami, bo tam jest właśnie cały aromat. Idealnie do tego zestawu pasuje też bagietka, czosnkowa albo zwykła. Smacznego!
Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jedna porcja zawiera 210 kcal, w tym: 22,2g białka, 11,7g tłuszczów, 4,3g węglowodanów, 0,4g błonnika
Czas przygotowania:
15 minut