Z dodatków do mięs najbardziej lubimy kulki ziemniaczane. Nie goszczą zbyt często na naszym stole, bo ich wykonanie wymaga sporego nakładu czasu i jest odrobinkę monotonne. Ich smak wynagradza jednak każdy trud. Spróbujcie sami!
Idealnie będą smakować też jako przekąska z sosami.
Składniki na 4 porcje:
- 900 g ziemniaków
- 2 jaja
- 2 dość płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- szklanka mąki pszennej
- szklanka bułki tartej
- pół litra oleju do smażenia
Sposób wykonania:
- Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie aż będą miękkie.
- Wrzucamy ugotowane kartofle do miski i dokładnie miksujemy, aż nie będą miały ani jednej grudki. Jeśli mimo starań nie wychodzi Wam to, przeciśnijcie je przez sitko, zapobiegnie to dostaniu się do waszych kulek zbędnych bryłek.
- Do ziemniaków dodajemy mąki i jaja i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i odkładamy na talerz oprószony bułką tartą.
- Rozgrzewamy olej (my rozgrzaliśmy na 4/10 na kuchence).
- Kulki obtaczamy w bułce tartej i jeśli się wygniotą to ponownie nadajemy im kształt. Przygotowujemy około 10 na raz na talerzu do wrzucenia.
- Wrzucamy do oleju łyżką delikatnie wkładając i smażymy 10-15 minut aż się zezłocą.
- Wyciągamy na ręcznik kuchenny. Jeśli chcecie podgrzać po jakimś czasie ziemniaczki, to włóżcie je na 10 minut do piekarnika na 180°C z termoobiegiem. Smacznego!
Koszt wykonania:
Około 5 złotych
Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jedna z czterech porcji zawiera: 446 kcal w tym 11.7 g białka, 13.4 g tłuszczu, 72.2 g węglowodanów i 4.4 g błonnika.
Czas przygotowania:
2 godziny wliczając czas smażenia