Mamy dla was fajną alternatywę dla zwykłej makaronowej lasagne- lasagne naleśnikowa 🙂 Jest nie tylko smaczna, ale też łatwiejsza w przygotowaniu samemu niż ta typowa z makaronem, ponieważ naleśniki z łatwością możemy w 5 minut zrobić sami 🙂 Dla nas zawsze lasagne wydawała się czymś trudym do przyrządzenia, ale przekonacie się sami, że ten przepis naprawdę nie jest szczególnie wymagający 🙂 Zapraszamy!
Składniki na 2-4 porcji (zależy kto ma jakie możliwości, my dzielimy ją na 2 😉 ):
Naleśniki:
1. 2 jajka
2. Szklanka mleka
3. 3/4 szklanki wody
4. Szklanka mąki pszennej
5. 3 łyżki oleju
Mięso:
1. 500g mięsa mielonego
2. Słoiczek koncentratu pomidorowego (190-200g)
3. Przyprawy do smaku: sól i pieprz ziołowy
Sos beszamelowy:
1. 2 łyżki masła
2. 3 łyżki mąki
3. 2 szklanki mleka
4. Przyprawy: gałka muszkatołowa 1/4 łyżeczki, sól
+Około 4-5 plasterków sera
Sposób wykonania:
- Miksujemy ze sobą wszystkie składniki potrzebne do naleśników, i smażymy je ( będziemy potrzebować zaledwie 3 naleśniki, z reszty można zrobić np. roladki na wieczorną przekąskę –> tutaj macie przepis 🙂 )
- Mięso mielone smażymy na patelni, aż będzie gotowe. Następnie dodajemy słoiczek koncentratu oraz przyprawy, całość dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia.
- Sos beszamelowy: roztapiamy masło, dodajemy stopniowo mąkę cały czas dokładnie mieszając, aby nie powstały grudki. Gdy powstanie jednolita konsystencja mąki i masła, dodajemy mleko małymi kroczkami, również energicznie mieszając. Podgrzewamy sos do momentu aż zgęstnieje, doprawiamy odrobiną gałki muszkatołowej i szczyptą soli. Sos gotowy! 🙂
- Układamy jeden naleśnik na dnie naczynia żaroodpornego, tak aby brzegi wystawały do góry. Następnie wlewamy sos beszamelowy tak aby zakrył dno, dodajemy mięso mielone, a na samą górę kolejnego naleśnika. Dociskamy go tym razem tak, aby „przykrył” nasz farsz. Powtarzamy tę czynność jeszcze raz, aby powstały dwie warstwy.
- Na górę naszej lasagne układamy plastry sera
- Pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach, i gotowe!
Koszt wykonania:
17-20 zł
Kaloryczność i wartości odżywcze:
1 porcja dostarcza nam 521kcal, w tym: 43g białka, 20,3g tłuszczu, 41,6g węglowodanów, 1,4g błonnika
Czas przygotowania:
4o minut
zrobione, zjedzone, pyszne!
super, cieszymy się!
Piec z przykrywka czy bez ?
Bez 🙂