Dzisiaj gościliśmy na naszym stole pesto po raz pierwszy, odkąd przeprowadziliśmy się do Krakowa. Niestety użyliśmy kupnego (swoją drogą było pyszne i naprawdę w porządku, więc jeśli nie macie w domu świeżej bazylii to również polecamy kupić), a nasze pierwsze zrobione samemu w całości już niedługo, jak tylko nasza bazylia zasadzona na balkonie wyrośnie :). Wracając do przepisu na makaron z brokułami i pesto, jest banalnie prosty, szybki i pyszny, czyli wszystko to, co na obiad lubimy najbardziej :).
Składniki na 3-4 porcje:
- 250g makaronu
- 1 brokuł
- 100g śmietankowego serka topionego
- pół szklanki mleka
- 3 ząbki czosnku
- 100-120g pesto
- kilka listków świeżej bazylii (opcjonalnie)
- sól, pieprz do smaku
- łyżka oliwy
Sposób wykonania:
- Gotujemy makaron, na ostatnie 3-4 minuty do garnka dorzucamy różyczki brokułu, odcedzamy makaron i brokuł.
- W między czasie przygotowujemy sos. Posiekany drobno czosnek oraz listki bazylii podsmażamy na oliwie, aby uwolniły aromat.
- Następnie wlewamy mleko, i serek topiony. Możemy podzielić go szpatułką na mniejsze części, wtedy szybciej nam się rozpuści. Mieszamy sos, aż uzyska jednolitą konsystencję.
- Dorzucamy pesto, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i podgrzewamy dalej 2-3 minuty. Następnie wrzucamy makaron i brokuł, dokładnie mieszamy aby połączyło się wszystko z sosem. Makaron z brokułami i pesto gotowy! Smacznego 🙂
Koszt wykonania:
Około 10 zł (jeśli kupujemy pesto)
Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jedna porcja zawiera 331 kcal, w tym: 13,8g białka, 6,4g tłuszczów, 55g węglowodanów, 3,1g błonnika
Czas przygotowania:
20 minut
Szukacie innych przepisów z pesto? Polecamy nasz przepis na pyszny omlet z pesto i pomidorkami!
1 Comment