Idealne na śniadanie – minifritatty z brokułami! Przypominają trochę jajecznice, ale w nieco innej formie.
Składniki na około 8 małych frittat:
- Cały mały brokuł
- 5 jajek
- 100g żółtego sera
- Masło do wysmarowania foremek (około 5g)
- Sól, pieprz
Sposób wykonania:
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
- Brokuł dzielimy na małe różyczki, wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy około 3 minuty.
- Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy sól i pieprz.
- Małe silikonowe foremki smarujemy odrobiną masła.
- Na dnie foremek układamy różyczkę brokułu, zalewamy masą jajeczną, na wierzch dodajemy sera.
- Zapiekamy w piekarniku około 15 minut i gotowe! Smacznego.
Koszt wykonania:
Około 15 złotych.
Kaloryczność i wartości odżywcze:
8 minifrittat to około 2 porcje, z których jedna zawiera 482 kalorie, w tym: 39g białka, 30g tłuszczu, 24g węglowodanów, 13g błonnika.
Czas przygotowania:
20-25 minut.
A można zamiast brokuł dać kalafior?
Pewnie, fajna alternatywa 😉
Hej ! Mega was lubie, jesteście super wzorem kulinarnym dla mnie ! Działajcie dalej ❤️ Czekam na więcej !!!! Pozdrawiam serdecznie
Dziękujemy!!!