Mizeria to klasyczna surówka, którą każdy z nas przynajmniej raz jadł w towarzystwie ziemniaczków i mięska. Kombinacji i przepisów na mizerię jest wiele, każdy robi ją na swój sposób – my dzielimy się z wami naszym, który uwielbiamy. Zapraszamy do wypróbowania przepisu!
Składniki na miseczkę mizerii jak na zdjęciu:
- 1 ogórek świeży
- 5 łyżek śmietany 18%
- przyprawy: szczypta soli, szczypta pieprzu czarnego, szczypta suszonego koperku (lub świeżego), szczypta czosnku granulowanego, odrobinka cukru dla przełamania smaku, dosłownie 1/8 łyżeczki.
Sposób wykonania:
- Ogórka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w możliwie jak najcieńsze plasterki.
- Do kubka przekładamy śmietanę, dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy.
- Do ogórka dodajemy naszą śmietanę z przyprawami i dokładnie mieszamy – mizeria gotowa! Tak naprawdę, kluczem do pysznego smaku są właśnie przyprawy, zwłaszcza koperek. Smacznego!
Kaloryczność i wartości odżywcze:
Cała miseczka mizerii zawiera 258 kcal, w tym: 4,4 g białka, 22,7 g tłuszczów, 9,8 g węglowodanów, 0,9 g błonnika
Czas przygotowania:
5 minut