Dzisiaj przychodzimy do was z kolejnym pomysłem na obiad/kolacje :). Faszerowane papryki to danie tak pożywne, że nie potrzeba do niego żadnych dodatków. W przygotowaniu nie ma nic skomplikowanego, więc zapraszamy do spróbowania!
Składniki na 2 porcje:
- 400g mięsa mielonego
- 4 duże papryki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 5 plasterków sera
- Przyprawy do smaku: sól, pieprz ziołowy, papryka słodka, papryka ostra
Sposób wykonania:
- Kroimy cebulkę w kostkę i podsmażamy z wyciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku
- Na patelnie dodajemy mięso i podsmażamy
- Odcinamy od papryk górną część, wyciągamy środek wraz z wszystkimi nasionami
- Faszerujemy papryki mięsem, wkładając ser w środek i na górę
- Układamy papryki w naczyniu żaroodpornym, na dno wlewamy trochę wody
- Zapiekamy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Koszt wykonania:
Około 17-20 złotych
Kaloryczność i wartości odżywcze:
Całość dzieli się na 2 porcje (czyli po 2 papryki), jedna porcja zawiera 574kcal, w tym: 58,4g białka, 24,5g tłuszczów, 35,5g węglowodanów, 10,3g błonnika
Czas przygotowania:
Około 5o minut