Postanowiliśmy trochę poeksperymentować z klasycznymi smażonymi kotletami i tak powstała ich wersja przygotowana w piekarniku. Dodatkowo, sprawdziliśmy, jak na mięso wpłynie wcześniejsze marynowanie w jogurcie. Efekt? Pyszne i soczyste pieczone kotlety z kurczaka, zdrowsze niż z patelni, bo użycie tłuszczu jest minimalne! Zapraszamy do wypróbowania przepisu!
Składniki na 5 kotletów:
- 400g mięsa z piersi kurczaka (polecamy sznycle, można od razu je panierować, nie trzeba kroić)
- 100g jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 50g bułki tartej
- 50g sera tartego
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra (opcjonalnie, jeśli chcemy żeby kotlety były pikantniejsze)
- Łyżka oleju lub oliwy
Sposób wykonania:
- Przygotowujemy kawałki kurczaka na kotlety, myjemy i osuszamy.
- Teraz czas na marynatę! Do 100g jogurtu dodajemy szczyptę soli, pieprzu, przeciskamy ząbki czosnku przez praskę, mieszamy dokładnie.
- Kawałki mięsa zalewamy jogurtem, dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek pokryty był jogurtem. Odstawiamy do lodówki na pół godziny.
- Przygotowujemy panierkę: wysypujemy do głębokiego talerza bułkę tartą, tarty ser, szczyptę papryki ostrej i słodkiej. Mieszamy łyżką.
- Obtaczamy kotlety w panierce, układamy na blaszce, na papierze do pieczenia. Skrapiamy delikatnie oliwą/olejem każdy kotlet. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach i gotowe! Smacznego 🙂
Koszt wykonania:
Około 12zł
Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jeden kotlet zawiera 160 kcal, w tym: 21,9g białka, 4g tłuszczów, 9,4g węglowodanów, 0,7g błonnika
Czas przygotowania:
30 minut w lodówce + 20 minut na pieczenie
Szukacie innego przepisu na kotlety? Polecamy nasz przepis na kotlety w panierce krakersowo – serowej!