Pierogi ruskie to najlepsze co może być dla studenta. Tanie, pożywne, możemy je zamrozić i w dowolnym momencie odmrozić, na przykład podczas sesji. Pamiętajcie, że trochę czasu zajmie Wam lepienie ich.
Potrzebny będzie mikser lub tłuczek do puree.
Składniki na ciasto i farsz na około 60 pierogów:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml gorącej wody
- 50 ml oleju
- 300 g twarogu półtłustego
- duża cebula
- 700 g ziemniaków (przed ugotowaniem czyli 500 po)
- przyprawy: 2x po pół łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu
Sposób wykonania:
- Ziemniaki obieramy i gotujemy.
- Mąkę, gorącą wodę, olej i pół łyżeczki soli wyrabiamy dokładnie. Najlepiej wyjdzie nam to mieszadłami „hakami” do miksera.
- Ciasto owijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki.
- Ziemniaki miksujemy mikserem na gładko (około 5 minut) lub ubijamy tłuczkiem i odkładamy do ostygnięcia.
- Kiedy ziemniaki będą całkowicie zimne dodajemy do nich twaróg, posiekaną drobno cebulę, pół łyżeczki soli i pieprz. Miksujemy około 5 minut, żeby masa była całkowicie gładka.
- Bierzemy część ciasta i rozwałkowujemy na naolejonym stole. Nie możemy przesadzić, bo będzie niemożliwe zlepienie naszych pierogów.
- Szeroką szklanką wycinamy koła. W ręku formujemy kulkę z farszu. Układamy go na środek koła i składamy je na pół. Zaklejamy brzegi. Formujemy je w dowolny sposób – szczypiąc w drobne fałdki czy zostawiając proste.
- Gotujemy pierogi wrzucając je do wrzątku, licząc dwie minuty od wypłynięcia. Obserwujemy czy się nie przyklejają do dna. Po całkowitym ostygnięciu możemy je zamrozić.
- Opcjonalnie podsmażamy pierogi na odrobinie masła. Idealnie smakować będzie jeśli dodatkowo na patelnię wkroimy pół cebulki. Polecamy ten punkt!
- Zamrożonych pierogów już nie gotujemy, tylko podgrzewamy na patelni.
Koszt wykonania:
Około 8 zł (!) za 60 pierogów. To najtańsza opcja na przeżycie miesiąca.
Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jedna porcja czyli 8 pierogów zawiera 424 kcal, w tym: 16.1 g białka, 9.1 g tłuszczów, 70.7 g węglowodanów, 3.2 g błonnika.
Czas przygotowania:
2 godziny na wszystkie 60 pierogów, niezbyt wiele jeśli uwzględnimy, że to 7 porcji, które wystarczy tylko odgrzać.