Zainspirowani ostatnim naszym kulinarnym odkryciem na mapie Krakowa, postanowiliśmy spróbować odtworzyć je w domu. Wiecie co? Wyszło idealnie! Przed wami pyszna quesadilla z szarpanym kurczakiem. Ps. pamiętajcie, żeby nie przesadzić z ilością składników w środku ;). My zrobiliśmy wersję na bogatości, co widać na fotkach, wyszło pyszne!
Potrzebny będzie melakser (lub blender).
Składniki na pięć porcji:
- 5 placków tortilli
- podwójna pierś z kurczaka (jedno opakowanie ~500 g).
- 2 pomidory
- papryka
- cebula, najlepiej czerwona
- 300 g sera, najlepiej mozzarella ale nie z wody
- przyprawy: łyżeczka mielonego kminku, łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki pieprzu cayenne (lub trochę mniej), łyżeczkę papryki słodkiej, łyżeczka czosnku granulowanego, łyżeczka kolendry suszonej
Sposób wykonania:
- Kurczaka myjemy i oczyszczamy z błon. Wkładamy go do garnka i zalewamy wodą tak, aby zakrył mięso. Gotujemy około pół godziny. Chłodzimy go do temperatury pokojowej.
- Pomidory i paprykę z cebulą wrzucamy do blendera i blendujemy aż będzie prawie całkiem gładkie. Mięso rozrywamy na strzępy tak, żeby było „włóknami”.
- Wszystkie przyprawy wrzucamy na rozgrzaną patelnię, chwilę smażymy intensywnie, gwałtownie mieszając.
- Na przyprawy wrzucamy mięso i zalewamy zawartością blendera. Co jakiś czas mieszamy, aż odparuje cała woda. Nie może być ani trochę wody, bo quesadilla będzie ciekła.
- Placek tortilli kładziemy na patelnię, na połowie posypujemy go mozzarellą. Układamy na niej mięso i znowu posypujemy serem.
- Quesadillę składamy na pół. Dociskamy bardzo mocno, w miarę potrzeby używając ręcznika papierowego, żeby się nie poparzyć. Po chwili obracamy na drugą stronę. powtarzamy dociskanie.
- Kroimy na cztery części dużym nożem. Smacznego!
Koszt wykonania:
Około 30 zł, 6 złotych za porcję.
Kaloryczność i wartości odżywcze:
Porcja to 479 kcal, 39 g białek, 16.6 g tłuszczy, 43.4 g węglowodanów.
Czas przygotowania:
45 minut