Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Przepisów fit zbyt wiele nie mamy i tym razem też nie będzie to jeden z takich. Mimo wszystko, przygotowane przed tłustym czwartkiem, będą niezłą (trochę mniej tłusta) alternatywa dla pączków, od których prędzej czy później jak taki pączek wyglądać będziemy.
Składniki na 12 rogalików:
- 80g rozpuszczonego masła
- 120ml śmietany 18%
- 7g drożdży instant lub 25g drożdży świeżych
- 250g mąki
- 50g cukru
- słoiczek gęstego dżemu różanego (lub innego) lub czekolada jako nadzienie
- do pomady: odrobina mleka i jedno jajo rozbite razem
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki wrzucamy do miski zaczynając od najbardziej mokrych na cukrze kończąc.
- Wyrabiamy, aż ciasto będzie się odlepiać od ręki i będzie jędrne.
- Odstawiamy na 40-60 minut do wyrośnięcia w dość ciepłe miejsce przykryte czystą szmatką.
- Rozwałkowujemy około 1/3 ciasta na cienki (3-4mm) prostokąt o boku około 20×15 i tniemy w dwa kawałki 10×15, a następnie je jeszcze na pół na dwa trójkąty – zdjęcie podglądowe na dole przepisu.
- Układamy łyżeczkę dżemu różanego lub półtora kostki czekolady przy drugim najdłuższym boku trójkąta.
- Zwijamy trójkąt zaczynając od najdłuższego boku.
- Przykrywamy na blaszce rogaliki i znowu odkładamy na około 20 minut do wyrośnięcia, po tym czasie smarujemy rozmieszanym jajkiem z odrobiną mleka.
- Piec w temperaturze 200°C przez około 10-12 minut, do czasu, aż się zarumienią.
Koszt wykonania:
7 zł
Kaloryczność i wartości odżywcze:
1 rogalik zawiera 264kcal, w tym: 4.1g białka, 13.1g tłuszczów, 32.6g węglowodanów, 0.7g błonnika
Czas przygotowania:
około 40 minut plus czas rośnięcia