Klasyczny sernik wg. receptury pozwalającej na zrobienie wszystkich prawie składników, poza białkami, w jednej misce. Bez wyklejania, bez wygniatania blachy, prosty i szybki. Największą jego wadą jest to, że tak długo się piecze i nie możemy zjeść go od razu :). Jeśli nie macie małej blaszki – podwójcie ilość dodawanych składników.
Ps. łyżeczka na zdjęciu jest oblizana bo już nie mogliśmy się powstrzymać.
Składniki na około małą blaszkę- 22 cm:
- 500g twarogu sernikowego- my użyliśmy presidenta
- 100g masła
- 1/2 szklanki cukru/cukru pudru
- 3 duże jaja/ 4 średnie- osobno żółtka i białka
- bardzo czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Masło ucieramy w misce z cukrem.
- Do utartej masy maślanej dodajemy żółtka, cukier waniliowy, twaróg i skrobię oraz proszek do pieczenia i ponownie mieszamy aż masa będzie jednolita.
- Ubijamy na sztywną pianę białka, piana, co podkreślamy przy każdym przepisie, musi być tak sztywna, żebyście nie bali się obrócić nad swoją głową naczynia, w którym jest ubijana. Póki nie osiągniecie takiego rezultatu- mieszajcie.
- Wyjmujemy łyżką ubite białka na wierzch masy twarogowej i bardzo delikatnie mieszamy, tylko do połączenia się składników.
- Smarujemy brzegi blachy masłem a dno wykładamy papierem i wlewamy ciasto. Piec 55-60 minut w temperaturze 175-180°C.
- Gotowe! My dodatkowo z czekolady i odrobiny śmietany zrobiliśmy polewę.
Koszt wykonania:
10 zł <- z jednego wiaderka twarogu wychodzą aż 2 mniejsze ciasta, cena będzie nawet trochę niższa, zakładając że mamy w domu chociaż jajka.
Kaloryczność i wartości odżywcze:
1 spory kawałek (1/3 ciasta) zawiera 736kcal, w tym: 25.5g białka, 41g tłuszczów, 65.4g węglowodanów, 2g błonnika
Czas przygotowania:
10 minut i 55 na pieczenie