Historia tego przepisu sięga pewnej włoskiej wyspy – Sardynii. To właśnie będąc tam na wakacjach u rodziny, po raz pierwszy spróbowaliśmy tego pysznego sosu. Wspaniała gospodyni domowa, która poznała ten przepis pracując w Szwajcarii, nauczyła nas, jak go przyrządzać, abyśmy mogli odtworzyć ten smak u nas w Polsce. Chociaż większość instrukcji otrzymaliśmy w proporcjach „na oko” , sos wyszedł przepyszny! Możecie zastosować go na różne sposoby – do mięsa, zjeść z makaronem czy ryżem. Włosi uwielbiają jeść ten sos także na zimno, w towarzystwie chleba. Zastosowań jest wiele, a smak – wspaniały! Zapraszamy do wypróbowania przepisu na sos pieczarkowo – grzybowy!
Składniki na około 3-4 porcje :
- 3 łyżki masła
- 1 mała cebula biała
- 3 ząbki czosnku
- 500g pieczarek
- 1 łyżka curry
- 3/4 szklanki mleka
- 100ml śmietanki 30%
- garść suszonych grzybów
- sól, pieprz
- 1 łyżka mąki
Sposób wykonania:
- Rozpuszczamy masło na patelni. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulkę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Podsmażamy 2-3 minuty.
- Obrane i wyczyszczone pieczarki kroimy na plasterki i wrzucamy na patelnię. Smażymy ok. 5 minut, aż zmiękną i zmniejszą objętość.
- Następnie dodajemy płaską łyżkę przyprawy curry, pieprz, sól oraz grzyby suszone. Podsmażamy kolejne 5 minut.
- Dolewamy mleko oraz śmietankę i zmniejszamy ogień. Mieszamy dokładnie sos i podgotowujemy go na wolnym ogniu jeszcze 10 minut.
- Na koniec wsypujemy do sosu 1 łyżkę mąki i intensywnie mieszamy. Sos powinien zgęstnieć. Jest już gotowy do podania! Smacznego 🙂
Koszt wykonania:
10 – 12 zł
Czas przygotowania:
35 minut
Kaloryczność i wartości odżywcze:
1 porcja sosu zawiera ok. 195 kcal, w tym : 7g białka, 16g tłuszczów, 7,2g węglowodanów, 3g błonnika.