Szybko, smacznie i tanio – przepis na spaghetti carbonara! Zapraszamy do spróbowania kolejnego włoskiego przysmaku, który nam również przypadł do gustu. 🙂
Składniki na około 4 porcje:
- Pół paczki makaronu spaghetti
- 4 jajka
- 4 łyżki mleka
- jedno opakowanie boczku wędzonego w kawałku
- Ser tarty do posypania
- Sól, pieprz
- 4 listki bazylii do dekoracji (opcjonalnie)
Sposób wykonania spaghetti carbonara:
1.Kroimy boczek w paski, jednocześnie możemy zacząć gotować makaron.
2. Do miski wlewamy 4 łyżki mleka, dodajemy 4 całe jajka, szczyptę soli i pieprzu, całość roztrzepujemy widelcem.
3. Smażymy boczek około 5-7 minut.
4. Dodajemy do usmażonego boczku ugotowany makaron oraz zawartość miski. Mieszamy około 30 sekund, do momentu aż jajka trochę się zetną.
5. Ser trzemy na tarce i wsypujemy do miseczki.
6. Nakładamy makaron wraz z sosem na talerz, posypujemy serem, przyozdabiamy listkami bazylii i gotowe! Smacznego 🙂
Koszt wykonania:
Około 10-15 złotych.
Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jedna porcja zawiera 451 kalorii, w tym: 24,4g białka, 18,7g tłuszczu, 44,1g węglowodanów.
Czas przygotowania:
15-20 minut.
Zrobimy test smaku w listopadzie 🙂 Czytelnicy z Sopotu 🙂