Aztecka zupa meksykańska

Aztecka zupa meksykańska

Wpadliśmy dziś na pomysł, aby przyrządzić zupę meksykańską. Początkowo, miała to być typowa potrawa kuchni meksykańskiej- fasola, kukurydza, papryka… Zamiast tego mamy awokado, pomidory, makaron z tortilli, nachosy i wiele innych 😉 Mieszanka jest absolutnie obłędna, koniecznie musicie spróbować!!

Składniki na około 4 porcje:
1. Pół średniej wielkości cebuli czerwonej
2. 3 pomidory
3. 3 małe lub 2 średnie ząbki czosnku
4. 1 papryka szpiczasta (może też być zwykła)
5.  4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
6. 1 litr bulionu
7. 1 placek tortilli
8. 1 awokado
9. 4 łyżki śmietany
10. Odrobina startego sera
11. Przyprawy: pieprz cayenne (około pół łyżeczki, zamiennie może być też ostra papryka)
12. Nachosy (opcjonalnie, mogą służyć jako ozdoba ;), dodają meksykańskiego klimatu)
13. Pietruszka

 

Sposób przygotowania:
1. Cebulę, czosnek, paprykę, pietruszkę oraz pomidory blendujemy
2. Dodajemy zblendowane warzywa do gotującego się bulionu (może być on z kostki rosołowej lub resztki rosołu)
3. Gotujemy około 2-3 minuty, następnie dodajemy koncentrat, gotujemy dalej 10 minut
4. Podsmażamy tortillę pokrojoną w paski na odrobinie oleju, aż się zezłocą
5. Wkładamy nasz makaron z tortilli do misek, dodajemy pokrojone awokado oraz starty ser
6. Zalewamy miskę zupą, dekorujemy łyżką śmietany i nachosami 🙂 Smacznego!!

Koszt wykonania:
15-20zł

 

Kaloryczność i wartości odżywcze:
1 porcja zawiera 178kcal , w tym:  8g białka, 10,7g tłuszczów, 14,6g węglowodanów, 4g błonnika

Czas przygotowania:
20 minut

Aztecka zupa meksykańska


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.