babeczki jabłkowe

Babeczki jabłkowe

Delikatne i mokre babeczki jabłkowe na maślance to deser, który z pewnością pokochacie 🙂 W przygotowaniu są banalnie proste i szybkie. Zapraszamy do wypróbowania przepisu!

Składniki na 15 babeczek:

  1. 200g mąki pszennej
  2. 2 jajka
  3. 1 szklanka maślanki (my użyliśmy tej z Biedronki o smaku pieczonego jabłka i pasowała idealnie :), ale z innymi też będą pyszne)
  4. 4 łyżki oleju
  5. 4 łyżki cukru
  6. 2 jabłka
  7. 1 łyżka proszku do pieczenia
  8. szczypta soli
  9. cukier puder do posypania

Sposób wykonania:

  1. Do miski dodajemy wszystkie sypkie produkty (mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia. Następnie wbijamy jajka, dodajemy maślankę i olej. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Jabłka obieramy, kroimy w większą kostkę. Dodajemy do masy i mieszamy całość łyżką.
  3. Wypełniamy foremki do babeczek mniej więcej do 5/6 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 20 minut.
  4. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i gotowe! Smacznego 🙂

Koszt wykonania:
Około 10 – 12zł

Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jedna babeczka zawiera 111 kcal, w tym: 3,1g białka, 3,7g tłuszczów, 16,6g węglowodanów, 0,8g błonnika

Czas przygotowania:
30 minut

Gdybyście szukali innego przepisu na wykorzystanie jabłek, polecamy naszą pyszną odwracaną tartę jabłkową


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.