Delikatne i mokre babeczki jabłkowe na maślance to deser, który z pewnością pokochacie 🙂 W przygotowaniu są banalnie proste i szybkie. Zapraszamy do wypróbowania przepisu!
Składniki na 15 babeczek:
- 200g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka maślanki (my użyliśmy tej z Biedronki o smaku pieczonego jabłka i pasowała idealnie :), ale z innymi też będą pyszne)
- 4 łyżki oleju
- 4 łyżki cukru
- 2 jabłka
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
- Do miski dodajemy wszystkie sypkie produkty (mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia. Następnie wbijamy jajka, dodajemy maślankę i olej. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Jabłka obieramy, kroimy w większą kostkę. Dodajemy do masy i mieszamy całość łyżką.
- Wypełniamy foremki do babeczek mniej więcej do 5/6 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 20 minut.
- Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i gotowe! Smacznego 🙂
Koszt wykonania:
Około 10 – 12zł
Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jedna babeczka zawiera 111 kcal, w tym: 3,1g białka, 3,7g tłuszczów, 16,6g węglowodanów, 0,8g błonnika
Czas przygotowania:
30 minut
Gdybyście szukali innego przepisu na wykorzystanie jabłek, polecamy naszą pyszną odwracaną tartę jabłkową