Babeczki jagodowe

Babeczki jagodowe

Stwierdziliśmy, że dużo u nas czekoladowych wypieków, dlatego dziś coś z innej bajki- babeczki jagodowe 🙂 Nie są ciężkie w przygotowaniu, za to baardzo pyszne i stosunkowo mało kaloryczne 🙂 zapraszamy!

Składniki na 9 babeczek:

  1. Pół szklanki oleju
  2. banan
  3. 9 łyżeczek dżemu jagodowego (w to miejsce możecie dać tak naprawdę każdy inny dżem jaki akurat macie :))
  4. 1 jajko
  5. 3/4 szklanki mleka
  6. 3/4 szklanki cukru
  7. kilka kropli olejku waniliowego
  8. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  9. Pół tabliczki białej czekolady
  10. 2 i pół szklanki mąki

Sposób wykonania:

  1. Dodajemy do miski rozgniecionego widelcem banana, olej, mleko, cukier oaz olejek waniliowy. Całość mieszamy łyżką do uzyskania +/- jednolitej konsystencji
  2. Mąkę i proszek do pieczenia dodajemy do drugiej miski, następnie mieszając łyżką dolewamy wcześniej przygotowaną masę
  3. Na dno silikonowej foremki układamy ciasto do połowy, dodajemy łyżeczkę dżemu i przykrywamy ją ciastem tak, aby foremka była wypełniona prawie do końca. Powtarzamy 9 razy.
  4. Pieczemy babeczki 20 minut w 180 stopniach, na ostatnie 2 minuty na górę dodajemy posiekaną w kosteczki czekoladę i gotowe!

Koszt wykonania:
Około 15-18 złotych

 

Kaloryczność i wartości odżywcze:
Całość dzieli się na 9 babeczek, jedna zawiera  202 kcal, w tym: 1,34g białka, 12,7g tłuszczów, 20,6g węglowodanów, 0,4g błonnika

Czas przygotowania:
Około 40 minut


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.