Stwierdziliśmy, że dużo u nas czekoladowych wypieków, dlatego dziś coś z innej bajki- babeczki jagodowe 🙂 Nie są ciężkie w przygotowaniu, za to baardzo pyszne i stosunkowo mało kaloryczne 🙂 zapraszamy!
Składniki na 9 babeczek:
- Pół szklanki oleju
- banan
- 9 łyżeczek dżemu jagodowego (w to miejsce możecie dać tak naprawdę każdy inny dżem jaki akurat macie :))
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- kilka kropli olejku waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Pół tabliczki białej czekolady
- 2 i pół szklanki mąki
Sposób wykonania:
- Dodajemy do miski rozgniecionego widelcem banana, olej, mleko, cukier oaz olejek waniliowy. Całość mieszamy łyżką do uzyskania +/- jednolitej konsystencji
- Mąkę i proszek do pieczenia dodajemy do drugiej miski, następnie mieszając łyżką dolewamy wcześniej przygotowaną masę
- Na dno silikonowej foremki układamy ciasto do połowy, dodajemy łyżeczkę dżemu i przykrywamy ją ciastem tak, aby foremka była wypełniona prawie do końca. Powtarzamy 9 razy.
- Pieczemy babeczki 20 minut w 180 stopniach, na ostatnie 2 minuty na górę dodajemy posiekaną w kosteczki czekoladę i gotowe!
Koszt wykonania:
Około 15-18 złotych
Kaloryczność i wartości odżywcze:
Całość dzieli się na 9 babeczek, jedna zawiera 202 kcal, w tym: 1,34g białka, 12,7g tłuszczów, 20,6g węglowodanów, 0,4g błonnika
Czas przygotowania:
Około 40 minut