babeczki z truskawkami na maślance

Babeczki z truskawkami na maślance

Aktualnie trwa sezon na truskawki, dlatego przychodzimy do was z pomysłem, jak można je wykorzystać, w pyszny sposób. Babeczki z truskawkami na maślance to szybki i łatwy wypiek, którego smak pokochacie. Zapraszamy do wypróbowania!

Składniki na 12 babeczek:

  1. 200g mąki pszennej
  2. 2 jajka
  3. 1 szklanka maślanki truskawkowej
  4. 250g truskawek
  5. 4 łyżki cukru
  6. 1 łyżka proszku do pieczenia
  7. szczypta soli
  8. 4 łyżki oleju
  9. cukier puder do posypania

Sposób wykonania:

  1. Do miski dodajemy wszystkie sypkie produkty (mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia. Następnie wbijamy jajka, dodajemy maślankę i olej. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek. Kroimy na połówki lub ćwiartki, jeśli truskawki są duże.
  3. Wypełniamy foremki do babeczek mniej więcej do 4/5 wysokości. Dodajemy 2 kawałki truskawek do ciasta, delikatnie wciskając je tak, aby zatopiły się w cieście. 2 kawałki układamy na górę.
  4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 20 minut.
  5. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i gotowe! Smacznego. 🙂

Koszt wykonania:
Około 10 – 12zł

Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jedna babeczka zawiera 135 kcal, w tym: 3,6g białka, 4,6g tłuszczów, 19,9g węglowodanów, 0,8g błonnika

Czas przygotowania:
30 minut

Szukacie innego przepisu z wykorzystaniem truskawek? Polecamy nasze brownie z truskawkami!


1 thought on “Babeczki z truskawkami na maślance”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.