Aktualnie trwa sezon na truskawki, dlatego przychodzimy do was z pomysłem, jak można je wykorzystać, w pyszny sposób. Babeczki z truskawkami na maślance to szybki i łatwy wypiek, którego smak pokochacie. Zapraszamy do wypróbowania!
Składniki na 12 babeczek:
- 200g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka maślanki truskawkowej
- 250g truskawek
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 łyżki oleju
- cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
- Do miski dodajemy wszystkie sypkie produkty (mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia. Następnie wbijamy jajka, dodajemy maślankę i olej. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Truskawki myjemy, obieramy z szypułek. Kroimy na połówki lub ćwiartki, jeśli truskawki są duże.
- Wypełniamy foremki do babeczek mniej więcej do 4/5 wysokości. Dodajemy 2 kawałki truskawek do ciasta, delikatnie wciskając je tak, aby zatopiły się w cieście. 2 kawałki układamy na górę.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 20 minut.
- Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i gotowe! Smacznego. 🙂
Koszt wykonania:
Około 10 – 12zł
Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jedna babeczka zawiera 135 kcal, w tym: 3,6g białka, 4,6g tłuszczów, 19,9g węglowodanów, 0,8g błonnika
Czas przygotowania:
30 minut
Szukacie innego przepisu z wykorzystaniem truskawek? Polecamy nasze brownie z truskawkami!
2 Comments