Banany w cieście

Stare banany to problem prawie każdego, kto kupi ten owoc. Niektórzy preferują nawet te, które zrobią się już czarne, a zielonych nie tkną. My do takich osób nie należymy, więc postanowiliśmy wykorzystać je nieco inaczej. Tak oto zaczęliśmy poszukiwania idealnego przepisu. Wszystkie jednak miały jedną wadę – w ich składzie był kokos. W związku z tym po naszej modyfikacji powstał nowy przepis, który zadowoli nawet przeciwników białego orzecha.

Przepis jest bardzo prosty, poradzi sobie z nim każdy, nawet dopiero rozpoczynający swoją kuchenną przygodę.

Idealnie smakują podane z lodami i sosem karmelowym :).

Składniki na 4 porcje:

  1. 6 bananów
  2. 250 ml mleka
  3. 180 g mąki
  4. 1 jajko
  5. 50 g cukru pudru
  6. łyżeczka cynamonu (bardzo warto)
  7. około 500 ml oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Banany tniemy w trzy lub cztery części każdy. Odkładamy je na bok.
  2. Mąkę, jajko, cynamon i cukier puder mieszamy razem dodając bardzo stopniowo mleka, tak, żeby nie zrobiły się grudki.
  3. Banana wrzucamy do powstałego ciasta – powinno mieć konsystencję gęstego ciasta na naleśniki.
  4. Olej grzejemy w małym garnku, powinien mieć głębokość mniej więcej jednej cząstki banana.
  5. Obtaczamy cząstkę banana w cieście, wyciągamy za pomocą dwóch widelców, tak aby chwilę skapnął nadmiar ciasta i wrzucamy do rozgrzanego oleju. Smażymy aż będą złote. Smacznego!

Koszt wykonania:
7 zł

Kaloryczność i wartości odżywcze:
1 porcja czyli około 5 kawałków zawiera 382 kcal, w tym: 7.2 g białka, 8.9 g tłuszczów, 73.1 g węglowodanów, 3.6 g błonnika

Czas przygotowania:
około 20 minut

PS. jeśli nie lubicie bananów w cieście protip: jeśli owiniecie „zawleczkę” banana w folię aluminiową, nie będzie czerniał.


2 thoughts on “Banany w cieście”

  1. Dziś zrobiliśmy. Genialne! Troszkę „oszukaliśmy” przepis i do części ciasta dodaliśmy wiórki kokosowe. Z lodami waniliowymi – pycha! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.