Beza ze spodami własnego wyrobu

Beza ze spodami własnego wyrobu

Beza to coś co pojawia się na sklepowych półkach bardzo często. Żadna z kupnych jednak nie dorówna tej zrobionej w domku, to wcale nie takie trudne. Podana porcja to połowa domyślnej, dzięki temu możemy wysuszyć obie części na raz na zwykłej blaszce. Żółtka, które zostaną możecie wykorzystać na przykład w taki sposób ;). Zapraszamy!

Składniki na 2 spody czyli pełny torcik:
1. 3 jaja
2. 150 gramów cukru drobnego (jeśli nie macie drobnego cukru zerknijcie do uwag)
3. łyżka skrobi ziemniaczanej

Składniki na masę:
1. mała bita śmietana 30%/36% 200g
2. małe mascarpone
3. maliny mrożone lub inny owoc
4. 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone bez grudek w mniejszej ilości wody

Sposób przygotowania:
1. Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Będziemy używać białek. Nagrzewamy piekarnik do 180°C.
2. Przygotowujemy wszystkie składniki- cukier do kubeczka, skrobię podobnie.
3. Ubijamy białka na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Idealnym testem jest obrócenie misy nad głową, masa nie powinna wypaść.
4. Po ubiciu dodajemy łyżkę skrobi i króciutko mieszamy, tak żeby piana nie siadła a tylko stała się trochę mniej sztywna.
5. Na papierze do pieczenia rysujemy okręgi wielkości naszego spodu (my używaliśmy obróconej miski) i nakładamy tam połowę piany na każdy okrąg.
6. Wkładamy bezy do piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 130°C. Suszymy około 1,5 godziny do czasu aż będzie wyraźnie sztywna, można sprawdzić palcem.
7. Po skończeniu pieczenia otwieramy piekarnik i pozwalamy bezie wystygnąć. Teraz przygotujemy krem.
8. Ubijamy śmietanę i po jej ubiciu dodajemy mascarpone, dodajemy rozpuszczoną zimną żelatynę. Wykładamy krem na bezę. Układamy na krem malinki i przykrywamy drugim spodem.

Uwaga:
-Jeśli nie macie drobnego cukru to możecie rozgrzać białka na kąpieli wodnej i wtedy dopiero je ubić rozpuszczając w nich cukier.
-Jeśli wyjdzie wam zbyt płaska góra placka możecie ją delikatnie „wzburzyć” krawędzią łyżki- dodaje to walorów estetycznych.

Koszt wykonania:
20zł

Kaloryczność i wartości odżywcze:
1 z 4 porcji zawiera niestety aż 582kcal, w tym: 9.4g białka, 41.1g tłuszczu, 43.1g węglowodanów i 0g błonnika. Będziecie musieli uwzględnić to przy nieodzownej chęci sięgnięcia po drugi kawałek 😉

Czas przygotowania:
Razem z suszeniem i przygotowaniem to około 2 godziny.

Beza ze spodami własnego wyrobu


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.