Biskwity cynamonowe

Biskwity cynamonowe

We Włoszech ciastka takie podawane są do kawy. My akurat z racji święta nie mieliśmy nic innego w lodówce w związku z czym postanowiliśmy zrobić typowy przepis z resztek. W ten sposób powstały biskwity cynamonowe. Polecamy 🙂

Ps. Nie sugerujcie się tą dynią w tle, to nie tylko halloweenowe ciacha.

Składniki na około 12 ciastek czyli 4 porcje:
1. 1 jajko
2. 100g cukru
3. 1 łyżeczka aromatu (najlepiej waniliowego)
4. 150g mąki
5. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
6. 1 łyżeczka cynamonu
7. 50g czekolady mlecznej lub gorzkiej, możecie też wymieszać te dwa typy, my wolimy z mleczną
8. opcjonalnie 50 gramów migdałów siekanych lub innych orzechów

 

Sposób przygotowania:
1. Wkładamy składniki takie jak jajko, cukier, aromat waniliowy do małej miski/innego naczynia najlepiej dość wąskiego.
2. Do innego naczynia wkładamy pozostałe składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, czekoladę i migdały.
3. Pierwsze naczynie ubijamy na piankę.
4. Po ubiciu piany w  jednym naczyniu, mieszamy zawartość drugiego i dodajemy pianę.
5. Miksujemy ale tylko do momentu wymieszania składników.
6. Oprószamy blat mąką i wyciągamy na niego ciasto i formujemy wałek o długości około 25 cm.
7. Pieczemy 20-22 minut w temperaturze 180°C po czym wyciągamy do ostudzenia na 5 minut i kroimy na kromeczki.
8. Dopiekamy jeszcze 7 minut. Gotowe!

Koszt wykonania:
5-7 zł.

 

Kaloryczność i wartości odżywcze:
1 porcja czyli 1/4 całej blaszki to 321kcal a w tym: 6.73g białka, 6.18g tłuszczu, 59.35g węglowodanów i 0.86g błonnika.

Czas przygotowania:
około 5 minut plus 30 minut pieczenia 🙂 idealnie przed niezapowiedzianą wizytą gości.

Biskwity cynamonowe

Ośki


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.