Biszkopt z galaretką

Biszkopt z galaretką

Chyba każdy jadł to ciasto ale czy każdy je już robił? jeśli nie to zapraszamy do spróbowania!
Ps. Jeśli szukacie bardziej dietetycznej wersji, przygotujcie spód z tego przepisu.

Składniki na biszkopt:

  1. 4 jajka
  2. 4 łyżki lodowatej wody z kranu
  3. 175g cukru
  4. 75g mąki pszennej
  5. 50g skrobi ziemniaczanej

Składniki na masę i galaretkę:

  1. Galaretka w wybranym smaku, najlepiej truskawkowa
  2. Owoce, my użyliśmy brzoskwiń, super są mrożone maliny lub inne
  3. 200 ml śmietany 30/36% do ubijania
  4. Żelatyna

Sposób wykonania:

  1. Oddzielamy białka od żółtek. przygotowujemy w filiżankach lub kubkach. Mąki łączymy już teraz.
  2. Przygotowujemy odmierzone pozostałe składniki- pomoże nam to o niczym nie zapomnieć i działać sprawnie tak, aby piana powstała w kolejnym etapie nie padła.
  3. Ubijamy białka na bardzo sztywną masę. To nie śmietana, nie uda nam się ubijać za długo, w związku z czym możemy sobie pozwolić na ubijanie „do oporu”. Na koniec dodajemy cukier i znowu mieszamy.
  4. Dodajemy mąki i wykonujemy dosłownie 2 ruchy mikserem, żeby masa w misce połączyła się ale pozostała sztywna.
  5. Dodajemy żółtka i znowu tylko delikatnie doprowadzamy do połączenia.
  6. Pieczemy przez 20-25 minut aż będzie ładny złoty w temperaturze 180°C.
  7. Studzimy biszkopt i czekamy aż będzie całkiem zimny, jednocześnie rozrabiamy w około 100ml wody tyle żelatyny, ile uda nam się rozpuścić bez grudek. To ważne aby nie było żadnych pływających cząsteczek.
  8. Gdy ciasto będzie całkiem zimne ubijamy bitą śmietanę i na koniec dodajemy do niej żelatynę.
  9. Wylewamy śmietanę na ciasto i chłodzimy aż będzie całkiem sztywna.
  10. Rozrabiamy galaretkę w 400ml wody zamiast 500. Studzimy aż będzie w temperaturze pokojowej.
  11. Kroimy brzoskwinię i układamy na cieście po czym zalewamy ją galaretką.
  12. Ponownie chłodzimy, gotowe!

Koszt wykonania:
Około 10 zł

Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jedna trzecia torciku zawiera 602kcal, w tym: 11g białka, 36.6g tłuszczów, 60.1g węglowodanów, 1,44g błonnika

Czas przygotowania:
1 godzina 20 minut


2 thoughts on “Biszkopt z galaretką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.