Chyba każdy jadł to ciasto ale czy każdy je już robił? jeśli nie to zapraszamy do spróbowania!
Ps. Jeśli szukacie bardziej dietetycznej wersji, przygotujcie spód z tego przepisu.
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 4 łyżki lodowatej wody z kranu
- 175g cukru
- 75g mąki pszennej
- 50g skrobi ziemniaczanej
Składniki na masę i galaretkę:
- Galaretka w wybranym smaku, najlepiej truskawkowa
- Owoce, my użyliśmy brzoskwiń, super są mrożone maliny lub inne
- 200 ml śmietany 30/36% do ubijania
- Żelatyna
Sposób wykonania:
- Oddzielamy białka od żółtek. przygotowujemy w filiżankach lub kubkach. Mąki łączymy już teraz.
- Przygotowujemy odmierzone pozostałe składniki- pomoże nam to o niczym nie zapomnieć i działać sprawnie tak, aby piana powstała w kolejnym etapie nie padła.
- Ubijamy białka na bardzo sztywną masę. To nie śmietana, nie uda nam się ubijać za długo, w związku z czym możemy sobie pozwolić na ubijanie „do oporu”. Na koniec dodajemy cukier i znowu mieszamy.
- Dodajemy mąki i wykonujemy dosłownie 2 ruchy mikserem, żeby masa w misce połączyła się ale pozostała sztywna.
- Dodajemy żółtka i znowu tylko delikatnie doprowadzamy do połączenia.
- Pieczemy przez 20-25 minut aż będzie ładny złoty w temperaturze 180°C.
- Studzimy biszkopt i czekamy aż będzie całkiem zimny, jednocześnie rozrabiamy w około 100ml wody tyle żelatyny, ile uda nam się rozpuścić bez grudek. To ważne aby nie było żadnych pływających cząsteczek.
- Gdy ciasto będzie całkiem zimne ubijamy bitą śmietanę i na koniec dodajemy do niej żelatynę.
- Wylewamy śmietanę na ciasto i chłodzimy aż będzie całkiem sztywna.
- Rozrabiamy galaretkę w 400ml wody zamiast 500. Studzimy aż będzie w temperaturze pokojowej.
- Kroimy brzoskwinię i układamy na cieście po czym zalewamy ją galaretką.
- Ponownie chłodzimy, gotowe!
Koszt wykonania:
Około 10 zł
Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jedna trzecia torciku zawiera 602kcal, w tym: 11g białka, 36.6g tłuszczów, 60.1g węglowodanów, 1,44g błonnika
Czas przygotowania:
1 godzina 20 minut