Błyskawiczne ogórki małosolne

ogórki małosolne

Ogórki małosolne to typowo polski przysmak, który uwielbiamy jeść jako dodatek do obiadu, jako zakąskę do napojów wysokoprocentowych, czy po prostu jako przekąskę. Nasz przepis na ogórki małosolne jest błyskawiczny – są gotowe do chrupania już w 12 godzin! Sezon ogórkowy wciąż trwa, dlatego koniecznie musicie wyprobować ten przepis. W razie jakichkolwiek pytań, zapraszamy do sekcji komentarzy. Nasz przepis jest bez użycia chrzanu, tylko z najprostszymi dodatkami, bo takie po prostu najbardziej nam smakują. Oczywiście jeśli tylko macie ochotę, możecie dorzucić swoje sprawdzone dodatki do słoika. Zaczynamy! Ogórki małosolne na szybko z pewnością Was zachwycą! Dajcie znać w komentarzach jak wypróbujecie przepis :).

Ogórki małosolne przepis i składniki (proporcje na 1 litrowy słoik):

  1. Pół kilograma ogórków gruntowych, najlepiej mniejszych i równych rozmiarowo
  2. 750 ml przegotowanej i ciepłej wody
  3. 1 łyżka soli
  4. 3 ząbki czosnku
  5. 2 gałązki kopru

Przepis na ogórki małosolne na szybko – sposób wykonania:

  1. Wodę zagotowujemy wraz z solą. Ogórki myjemy dokładnie i odcinamy końcówki po obu stronach (grubość mniej więcej pół centymetra).
  2. Do słoika wrzucamy ogórki, następnie ząbki czosnku obrane ze skórki, na sam koniec dodajemy na górę koper.
  3. Zalewamy całość wodą z solą aż po samą górę słoika i zakręcamy.
  4. Czekamy 12 godzin (możecie wrzucić wieczorem, a rano do śniadania czy później do obiadu będą gotowe!) i możemy jeść nasze ogórki małosolne, przygotowane w ekspresowym tempie. Smacznego!

Koszt wykonania:
Około 8-10 zł, zależnie od tego, czy macie w domu koper i czosnek, a także ile słoików chcecie przygotować.

Czas przygotowania:
5 minut + 12 godzin oczekiwania w słoiku