Ogórki małosolne to typowo polski przysmak, który uwielbiamy jeść jako dodatek do obiadu, jako zakąskę do napojów wysokoprocentowych, czy po prostu jako przekąskę. Nasz przepis na ogórki małosolne jest błyskawiczny – są gotowe do chrupania już w 12 godzin! Sezon ogórkowy wciąż trwa, dlatego koniecznie musicie wyprobować ten przepis. W razie jakichkolwiek pytań, zapraszamy do sekcji komentarzy. Nasz przepis jest bez użycia chrzanu, tylko z najprostszymi dodatkami, bo takie po prostu najbardziej nam smakują. Oczywiście jeśli tylko macie ochotę, możecie dorzucić swoje sprawdzone dodatki do słoika. Zaczynamy! Ogórki małosolne na szybko z pewnością Was zachwycą! Dajcie znać w komentarzach jak wypróbujecie przepis :).
Ogórki małosolne przepis i składniki (proporcje na 1 litrowy słoik):
- Pół kilograma ogórków gruntowych, najlepiej mniejszych i równych rozmiarowo
- 750 ml przegotowanej i ciepłej wody
- 1 łyżka soli
- 3 ząbki czosnku
- 2 gałązki kopru
Przepis na ogórki małosolne na szybko – sposób wykonania:
- Wodę zagotowujemy wraz z solą. Ogórki myjemy dokładnie i odcinamy końcówki po obu stronach (grubość mniej więcej pół centymetra).
- Do słoika wrzucamy ogórki, następnie ząbki czosnku obrane ze skórki, na sam koniec dodajemy na górę koper.
- Zalewamy całość wodą z solą aż po samą górę słoika i zakręcamy.
- Czekamy 12 godzin (możecie wrzucić wieczorem, a rano do śniadania czy później do obiadu będą gotowe!) i możemy jeść nasze ogórki małosolne, przygotowane w ekspresowym tempie. Smacznego!
Koszt wykonania:
Około 8-10 zł, zależnie od tego, czy macie w domu koper i czosnek, a także ile słoików chcecie przygotować.
Czas przygotowania:
5 minut + 12 godzin oczekiwania w słoiku
Hi, its fastidious piece of writing concerning media print, we all understand media is a wonderful source of information. Dorri Clem Serilda