Prosty przepis na typowe ciasto kuchni amerykańskiej – brownie czekoladowe. Idealne dla miłośników czekolady!
Składniki na około 8 porcji (kawałków ciasta):
- 130g czekolady gorzkiej
- 140g masła
- 250ml mleka
- 6 jajek
- 200g mąki pszennej
- 200g cukru
- 6 łyżek kakao
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, kakao i dodajemy jajka, całość dokładnie miksujemy.
- W małym garnuszku topimy masło, czekoladę oraz mleko, cały czas mieszając.
- Do masy przygotowanej w misce dodajemy roztopione składniki z garnuszka, miksując w trakcie dodawania.
- Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy tam powstałą masę.
- Do piekarnika nagrzanego do 160 stopni wkładamy ciasto na około 50 minut.
- Wyciągamy ciasto i gotowe! Smacznego. 😉
Koszt wykonania:
Około 20 zł licząc, że macie puste lodówki. 🙂
Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jedna porcja (czyli dość spory kawałek) zawiera 519 kalorii, w tym: 11,7 g białka, 26,7g tłuszczu, 58,4g węglowodanów, 1,3g błonnika. Nie przejmujcie się, przecież ciast nie je się codziennie (chyba ;)).
Czas przygotowania:
1 godzina 20 minut
Piękna sprawa i piękny smak
Dziękujemy za tę opinię!!! Wiele dla nas znaczy, zapraszamy do próbowania innych przepisów z naszej stronki i odwiedzin bloga