brownie czekoladowe

Brownie czekoladowe

Prosty przepis na typowe ciasto kuchni amerykańskiej – brownie czekoladowe. Idealne dla miłośników czekolady!

Składniki na około 8 porcji (kawałków ciasta):

  1. 130g czekolady gorzkiej
  2. 140g masła
  3. 250ml mleka
  4. 6 jajek
  5. 200g mąki pszennej
  6. 200g cukru
  7. 6 łyżek kakao

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, kakao i dodajemy jajka, całość dokładnie miksujemy.
  2. W małym garnuszku  topimy masło, czekoladę oraz mleko, cały czas mieszając.
  3. Do masy przygotowanej w misce dodajemy roztopione składniki z garnuszka, miksując w trakcie dodawania.
  4. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy tam powstałą masę.
  5. Do piekarnika nagrzanego do 160 stopni wkładamy ciasto na około 50 minut.
  6. Wyciągamy ciasto i gotowe! Smacznego. 😉

Koszt wykonania:
Około 20 zł licząc, że macie puste lodówki. 🙂

Kaloryczność i wartości odżywcze:

Jedna porcja (czyli dość spory kawałek) zawiera 519 kalorii, w tym: 11,7 g białka, 26,7g tłuszczu, 58,4g węglowodanów, 1,3g błonnika. Nie przejmujcie się, przecież ciast nie je się codziennie (chyba ;)).

Czas przygotowania:
1 godzina 20 minut


2 thoughts on “Brownie czekoladowe”

    1. Dziękujemy za tę opinię!!! Wiele dla nas znaczy, zapraszamy do próbowania innych przepisów z naszej stronki i odwiedzin bloga

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.