Brownie z truskawkami

Brownie z truskawkami to mocno czekoladowe ciasto, z orzeźwiającym smakiem, który zawdzięcza właśnie truskawkom. Myślę, że przypadnie do gustu wszystkim fanom czekolady! 🙂 W dodatku przepis zawiera tylko 4 kroki i jest banalnie prosty 🙂

Składniki na ciasto:

  1. 200g mąki pszennej
  2. 250ml mleka
  3. 200g cukru białego
  4. 300g truskawek świeżych lub mrożonych
  5. 5 jajek
  6. pół kostki masła
  7. 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  8. 5 łyżek kakao

Sposób wykonania:

  1. W misce miksujemy ze sobą cukier, kakao, mąkę oraz jajka.
  2. W garnuszku topimy mleko, masło oraz czekoladę, cały czas mieszając. Następnie dodajemy masę do miski, miksujemy wszystko razem.
  3. Smarujemy formę do ciasta lub wykładamy ją papierem. Wylewamy ciasto do formy, układamy truskawki. Część możemy zatopić łyżką, a resztę wyłożyć na górze, one też się troszkę zatopią.
  4. Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego na 160 stopni, pieczemy godzinę i gotowe! Smacznego 🙂

Koszt wykonania:
Około 15 zł

Kaloryczność i wartości odżywcze:
my podzieliliśmy ciasto na 8 kawałków, z czego jeden zawiera: 486 kcal, w tym: 10,5g białka, 22,5g tłuszczów, 60,9g węglowodanów, 1,8g błonnika

Czas przygotowania:
Około 1,5 godziny


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.