Brownie z truskawkami to mocno czekoladowe ciasto, z orzeźwiającym smakiem, który zawdzięcza właśnie truskawkom. Myślę, że przypadnie do gustu wszystkim fanom czekolady! 🙂 W dodatku przepis zawiera tylko 4 kroki i jest banalnie prosty 🙂
Składniki na ciasto:
- 200g mąki pszennej
- 250ml mleka
- 200g cukru białego
- 300g truskawek świeżych lub mrożonych
- 5 jajek
- pół kostki masła
- 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
- 5 łyżek kakao
Sposób wykonania:
- W misce miksujemy ze sobą cukier, kakao, mąkę oraz jajka.
- W garnuszku topimy mleko, masło oraz czekoladę, cały czas mieszając. Następnie dodajemy masę do miski, miksujemy wszystko razem.
- Smarujemy formę do ciasta lub wykładamy ją papierem. Wylewamy ciasto do formy, układamy truskawki. Część możemy zatopić łyżką, a resztę wyłożyć na górze, one też się troszkę zatopią.
- Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego na 160 stopni, pieczemy godzinę i gotowe! Smacznego 🙂
Koszt wykonania:
Około 15 zł
Kaloryczność i wartości odżywcze:
my podzieliliśmy ciasto na 8 kawałków, z czego jeden zawiera: 486 kcal, w tym: 10,5g białka, 22,5g tłuszczów, 60,9g węglowodanów, 1,8g błonnika
Czas przygotowania:
Około 1,5 godziny
1 Comment