bruschetta z pomidorami

Bruschetta

Dzisiaj prosty i szybki przepisem na kolację śródziemnomorską 🙂 Bruschetta jest typową włoską przekąską, i pomimo tego, że pierwotnie była prostym daniem rolników, teraz zachwyca podniebienia ludzi na całym świecie 🙂 Zapraszamy do spróbowania!

Składniki dla 2 osób:

  1. 2 duże bułki
  2. 3 całe pomidory
  3. 2 ząbki czosnku
  4. 2 płaskie łyżki masła
  5. płaska łyżka koncentratu pomidorowego
  6. mozzarella w kulce 1 opakowanie
  7. przyprawy do smaku: pieprz ziołowy, sól, oliwa, bazylia, zioła prowansalskie, lub inne przyprawy, tutaj można trochę poszaleć

Sposób wykonania:

  1.  Pokroić bułki na grubsze kromki.
  2. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i wsadzić bułki na około 3-4 minuty.
  3. Sparzyć 3 pomidory wodą i obrać je ze skórki, posiekać pomidory w kostkę, dodać 2 małe ząbki czosnku, łyżkę koncentratu pomidorowego, odrobinę oliwy i przyprawy.
  4. Do dwóch łyżek masła dodać zioła prowansalskie, sól i pieprz
  5. Pokroić 1 mozzarelle w cienkie paski
  6. Nasmarować grzanki masłem, nałożyć pomidory i mozzarelle
  7. Wsadzić do piekarnika na około 5 minut i gotowe!
  8. Pyszna bruschetta gotowa. Smacznego!

Koszt wykonania:
Około 15 złotych zakładając, że macie puste lodówki :). Dodatkowym kosztem mogą być jednak w takim przypadku przyprawy.

Kaloryczność i wartości odżywcze:
1 porcja bruschetty zawiera 615 kcal. Na to składają się: 23.1g białka, 25.6g tłuszczu, 70g węglowodanów i 15g błonnika.

Czas przygotowania:
20-25 minut


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.