Budyń czekoladowo-migdałowy

Budyń czekoladowo-migdałowy

Szybki i lubiany deser, w wersji domowej, nie z saszetki 🙂 Zapraszamy!

Składniki na 2 porcje:
1. 2 łyżki masła
2. łyżka cukru
3. 3 łyżki kakao
4. 250 ml mleka
5. 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
6. 4-5 kostek czekolady mlecznej
7. garść migdałów (lub innych orzechów które akurat macie w domu :))

 

Sposób przygotowania:
1. Do garnuszka wlewamy 200ml mleka, dodajemy 2 łyżki masła, mieszamy i gotujemy
2. Następnie dodajemy czekoladę i kakao, gotujemy cały czas intensywnie mieszając
3. Wlewamy do kubka 50ml mleka, wsypujemy łyżkę skrobi, mieszamy dokładnie
4. Zawartość kubka wlewamy do garnka, mieszamy do uzyskania jednolitej i gęstej konsystencji, wlewamy budyń do miseczkek
5. Siekamy migdały, dodajemy jako posypkę na górę i gotowe! 🙂 Polecamy wymieszać w trakcie jedzenia, chrupiące orzeszki fajnie smakują razem z budyniem 😉

Koszt wykonania:
5-7 zł

 

Kaloryczność i wartości odżywcze:
1 porcja zawiera 382kcal, w tym: 10,2g białka, 25 g tłuszczu, 32,8g węglowodanów i 2.8g błonnika.

Czas przygotowania:
10 minut


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.