Po jednym przepisie, nieco prostszym na budyń czekoladowy postanowiliśmy zrobić ten bardziej tradycyjny. Dawna receptura gwarantuje ciągle i niezmiennie równie dobry smak. Idealny na niezapowiedzianą wizytę gości, 5 minut i macie gotową słodkość.
Składniki na 2 dość duże kokilki:
- 2 szklanki mleka
- 2 żółtka
- 4 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- Cukier waniliowy 3,5 łyżki
- Łyżka masła
Sposób wykonania:
- Półtora szklanki mleka gotujemy z masłem i cukrem.
- W kubku mieszamy dwa żółtka i skrobię z połową szklanki mleka.
- Wlewamy powstałą mieszaninę z kubka do garnka zmniejszając kuchenkę na minimalny ogień.
- Gotowe! Podawać najlepiej z malinkami lub czymkolwiek nadającym się na ozdobę
Koszt wykonania:
Około 5zł.
Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jedna miska to około 216kcal, 11.7g białka, 10.7g tłuszczu, 18.6g węglowodanów.
Czas przygotowania:
Około 5 minut, super na szybką przekąskę.