Budyń według tradycyjnej receptury

Budyń według tradycyjnej receptury

Po jednym przepisie, nieco prostszym na budyń czekoladowy postanowiliśmy zrobić ten bardziej tradycyjny. Dawna receptura gwarantuje ciągle i niezmiennie równie dobry smak. Idealny na niezapowiedzianą wizytę gości, 5 minut i macie gotową słodkość.

Składniki na 2 dość duże kokilki:

  1. 2 szklanki mleka
  2. 2 żółtka
  3. 4 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  4. Cukier waniliowy 3,5 łyżki
  5. Łyżka masła

Sposób wykonania:

  1. Półtora szklanki mleka gotujemy  z masłem i cukrem.
  2. W kubku mieszamy dwa żółtka i skrobię z połową szklanki mleka.
  3. Wlewamy powstałą mieszaninę z kubka do garnka zmniejszając kuchenkę na minimalny ogień.
  4. Gotowe! Podawać najlepiej z malinkami lub czymkolwiek nadającym się na ozdobę

Koszt wykonania:
Około 5zł.

 

Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jedna miska to około 216kcal, 11.7g białka, 10.7g tłuszczu, 18.6g węglowodanów.

Czas przygotowania:
Około 5 minut, super na szybką przekąskę.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.