Bułeczki rwane

Bułeczki rwane

Jako, że jutro pożegnamy miniony rok, przygotowania prawdopodobnie trwają w najlepsze. My przychodzimy pomocą dla tych, którzy nie mają jeszcze planu co postawić na stole albo tych, którzy właśnie dowiedzieli się, że organizują Sylwestra. Zapraszamy, wykonanie jest proste i stosunkowo szybkie a bułeczek wychodzi bardzo dużo.


Składniki na około 20 bułeczek:
1. 440g mąki czyli 3 kopiaste szklanki
2. 25g drożdży świeżych lub 7g drożdży instant
3. 5 łyżek oleju
4. 2 jajka
5. szklanka wody
6. 200g sera w kostce
7. czosnek granulowany (nieobowiązkowo)

Sposób przygotowania:
1. Mąkę, drożdże, olej, jedno jajko, czosnek i wodę mieszamy w jednym naczyniu i wyrabiamy mikserem lub ręcznie do uzyskania sprężystego ciasta.
2. Ciasto odstawiamy przykryte w naczyniu ścierką na około 40 minut do wyrośnięcia.
3. W międzyczasie ser kroimy w drobną kostkę, powinna być mniej około centymetra.
4. Po wyrośnięciu ciasta urywamy jego fragment umieszczając w niej kostkę sera i zawijamy aż uzyskamy jednolity kształt.
5. Kulki umieszczamy na blaszce bardzo blisko siebie ale tak, żeby się nie dotykały.
6. Wszystkie kulki smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C.

Koszt wykonania:
około 10 zł

Kaloryczność i wartości odżywcze:
1 bułeczka zawiera około 112kcal, w tym: 5.6g białka, 2.8g tłuszczu, 16.7g węglowodanów, 0.6g błonnika

Czas przygotowania:
25 plus około 40 minut na wyrośnięcie.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.