Bułki to podstawa pysznego śniadania. Jeśli są jeszcze ciepłe, to już całkiem nie można się im oprzeć. Jeśli wstaniecie godzinę przed wszystkimi, dzięki temu przepisowi, i wy możecie sprawić miłą niespodziankę swojej rodzinie.
PS. Jeśli macie ochotę na świeże bułki rano, a wstawać wcześniej wam się nie chce, zaraz po wyrobieniu ciasta, przed wyrośnięciem, owińcie je w worek i wsadźcie do lodówki. Rano będą gotowe do drugiego wyrastania.
Składniki na 8 bułeczek:
1. 500 g mąki (najlepsza będzie typu 750 ale nada się też 650 czy nawet tortowa)
2. 150 ml mleka
3. 130 ml wody
4. 20 g świeżych drożdży lub około 5 g instantów
5. 2 łyżeczki soli
6. roztopione dwie łyżki masła
7. 2 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania:
- Jeśli mamy drożdże świeże: do kubka wrzucamy drożdże i cukier i zacieramy aż będą płynne. Jeśli mamy drożdże instant od razu przechodzimy do kroku numer 2.
- Wszystkie składniki mieszamy razem, wyrabiamy aż będzie jednolite i odczepiające się od palców.
- Pozwalamy wyrosnąć około 40-60 minut do podwojenia objętości.
- Formujemy kulki i ponownie dajemy naszym bułeczkom wyrosnąć, tym razem około 30 minut.
- Po wyrośnięciu delikatnie nacinamy przez środek ostrą stroną noża lub delikatnie ale prawie do samego dołu nagniatamy przez środek tępą jego stroną.
- Nasze bułeczki smarujemy obficie wodą. Dzięki temu będą chruuuupkie. Piec 20 minut do przyrumienienia w temperaturze 200 stopni, na ostatnie pięć minut włączając termoobieg. Gotowe!
Koszt wykonania:
około 4 zł
Kaloryczność i wartości odżywcze:
1 zawiera 310kcal, w tym: 11g białka, 6g tłuszczu, 52g węglowodanów, 0,9g błonnika
Czas przygotowania:
15 minut plus około 1,5 godziny na wyrośnięcie