Bułki śniadaniowe

Bułki śniadaniowe

Bułki to podstawa pysznego śniadania. Jeśli są jeszcze ciepłe, to już całkiem nie można się im oprzeć. Jeśli wstaniecie godzinę przed wszystkimi, dzięki temu przepisowi, i wy możecie sprawić miłą niespodziankę swojej rodzinie.

PS. Jeśli macie ochotę na świeże bułki rano, a wstawać wcześniej wam się nie chce, zaraz po wyrobieniu ciasta, przed wyrośnięciem, owińcie je w worek i wsadźcie do lodówki. Rano będą gotowe do drugiego wyrastania.

Składniki na 8 bułeczek:
1. 500 g mąki (najlepsza będzie typu 750 ale nada się też 650 czy nawet tortowa)
2. 150 ml mleka
3. 130 ml wody
4. 20 g świeżych drożdży lub około 5 g instantów
5. 2 łyżeczki soli
6. roztopione dwie łyżki masła
7. 2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy drożdże świeże: do kubka wrzucamy drożdże i cukier i zacieramy aż będą płynne. Jeśli mamy drożdże instant od razu przechodzimy do kroku numer 2.
  2. Wszystkie składniki mieszamy razem, wyrabiamy aż będzie jednolite i odczepiające się od palców.
  3. Pozwalamy wyrosnąć około 40-60 minut do podwojenia objętości.
  4. Formujemy kulki i ponownie dajemy naszym bułeczkom wyrosnąć, tym razem około 30 minut.
  5. Po wyrośnięciu delikatnie nacinamy przez środek ostrą stroną noża lub delikatnie ale prawie do samego dołu nagniatamy przez środek tępą jego stroną.
  6. Nasze bułeczki smarujemy obficie wodą. Dzięki temu będą chruuuupkie. Piec 20 minut do przyrumienienia w temperaturze 200 stopni, na ostatnie pięć minut włączając termoobieg. Gotowe!

Koszt wykonania:
około 4 zł

Kaloryczność i wartości odżywcze:
1 zawiera 310kcal, w tym: 11g białka, 6g tłuszczu, 52g węglowodanów, 0,9g błonnika

Czas przygotowania:
15 minut plus około 1,5 godziny na wyrośnięcie


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.