Szukacie pomysłu na pożywne i pyszne śniadanie? Przychodzimy z pomocą! Serdecznie polecamy wam bułki zapiekane z jakiem, szpinakiem i boczkiem. Są bardzo łatwe w przygotowaniu i do tego pyszne!
Składniki na 3 porcje:
- 3 duże bułki
- 300g boczku
- 300g szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 3 jajka
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
- Odkrajamy górę bułki, wydrążamy środek.
- Boczek kroimy na małe paseczki i smażymy. Następnie dzielimy na 3 równe części i układamy na dnie bułki.
- Szpinak myjemy, na patelni rozpuszczamy masło/oliwę, wrzucamy szpinak. Smażymy ok. 5 minut na średnim ogniu, w połowie czasu dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Po usmażeniu również dzielimy na 3 części i układamy w bułkach.
- Następnie ostrożnie na górę wbijamy jajka. Przekładamy bułki do piekarnika i pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Smacznego! Możecie podawać z sosem czosnkowym. 🙂
Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jedna bułka zawiera 498 kcal, w tym: 28,8g białka, 28,7g tłuszczów, 32g węglowodanów, 2,8g błonnika
Czas przygotowania:
30 minut
Rano próbuje