Burgery z fasoli

Kotlet do burgera z czerwonej fasoli

Kotlety z fasoli to idealna alternatywa dla mięsa do burgerów. Jeśli zamierzacie nie jeść mięsa w najbliższym czasie, albo względy zdrowotne Wam na to nie pozwalają, to koniecznie spróbujcie naszego przepisu na burgery z fasoli. Proste przygotowanie, niewyrafinowane składniki, a także łatwość w doborze przypraw, to jedynie niektóre zalety które mają burgery z fasoli.

U nas w wersji z dwoma kotletami, co sprawiło, że chodziliśmy najedzeni do końca dnia :).

Niestety konieczne będą melakser lub blender.

Składniki na cztery kotlety z fasoli:

  1. Puszka odsączonej fasoli czerwonej (240 g po odsączeniu)
  2. Około 1/5 szklanki owsianki
  3. Łyżka keczupu
  4. Łyżeczka musztardy
  5. Łyżeczka kolendry w liściach
  6. 1/4 średniej wielkości cebuli

Składniki na 4 burgery:

  1. 4 bułki (my polecamy bułki wodne lub inne ulubione)
  2. 4 plastry sera
  3. 50 g rukoli
  4. 1 pomidor
  5. 1/2 cebuli
  6. 2 łyżki keczupu
  7. łyżka majonezu

Wykonanie burgerów z fasoli

  1. Nagrzewamy piekarnik do 180°C.
  2. Owsiankę wrzucamy do melaksera/blendera i miksujemy na drobny proszek.
  3. Dodajemy pozostałe składniki i mielimy aż powstaje jednolita masa.
  4. Za pomocą dwóch mokrych łyżek, na wyłożonej papierem blaszce formujemy placki z powstałej masy. Powinny mieć kształt nieco spłaszczonego kotleta mielonego.
  5. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180°C.
  6. Po upływie czasu kładziemy po plastrze sera na każdy kotlet i pozostawiamy do roztopienia.
  7. W międzyczasie bułki smarujemy wymieszanym keczupem oraz majonezem, a na nie układamy rukolę.
  8. Przekładamy kotleta, układamy na górę pomidora, i nakrywamy drugą połówką bułki. Smacznego!

Koszt wykonania:
Około 15 złotych, jak za cztery domowe burgery całkiem nieźle!

Czas przygotowania:
5 minut i 30 minut pieczenia

Kaloryczność:
Jeden z czterech powstałych burgerów ma 438 kcal, a w tym: 15.2 g białka, 12.9 g tłuszczu oraz 65.8 g węglowodanów. Warto zwrócić uwagę, że takie wegetariańskie kotlety z czerwonej fasoli są całkiem fajnym zamiennikiem dla mięsa, również jeżeli chodzi o białko.