Burrito chili con carne

Burrito chili con carne

Jeśli przypadła wam do gustu kuchnia meksykańska w naszym wydaniu- mamy dla was kolejną propozycję 🙂 Gdy jeszcze mieszkaliśmy w Gdyni, często chodziliśmy do naszej ulubionej małej knajpki właśnie na takie burrito, a że do Gdyni troszkę daleko, postanowiliśmy odtworzyć je sami. Zapraszamy do spróbowania :)!

Składniki na 4 buritto:

  1. 4 placki tortilli (jeśli chcecie zrobić je sami, tutaj podrzucamy przepis)
  2. 8 plastrów sera żółtego
  3. 500g mięsa mielonego (może być wołowe lub wieprzowe)
  4. puszka czerwonej fasoli
  5. 2 ząbki czosnku
  6. 320g kukurydzy z puszki
  7. 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  8. passata pomidorowa 500g
  9. przyprawy: kolendra, sól, pieprz cayenne, papryka słodka, papryka ostra, gałka muszkatołowa (wszystko dodajemy mniej więcej do smaku, papryki słodkiej dajemy około 1 łyżeczkę, reszta przypraw odrobinę mniej :))

Sposób wykonania:

  1. Podsmażamy mięso aż się zarumieni, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę
  2. Następnie dodajemy do garnka fasolkę i kukurydzę, dusimy dosłownie 2-3 minuty
  3. Zalewamy całość passatą, dodajemy koncentrat i przyprawy, gotujemy na małym ogniu 10 minut
  4. Rozwijamy folię aluminiową, na niej układamy placka tortilli, kładziemy 2 plastry sera, nakładamy 4-5 łyżek farszu
  5. Zawijamy dół tortilli tak, aby nic nie wypadło, zawijamy całość folią aluminiową, zapiekamy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i gotowe! Smacznego 🙂

 

Koszt wykonania:
Około 20 zł

 

Kaloryczność i wartości odżywcze:
1 burrito zawiera 665kcal w tym: 51,9g białka, 21,4g tłuszczu, 65,8g węglowodanów, 8,3g błonnika

Czas przygotowania:
40

 


1 thought on “Burrito chili con carne”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.