Calzone

Może nie jest idealny i tak też nie wygląda, ale jest i wyszedł pyszny – nasze pierwsze calzone! Ciasto drożdżowe z tego przepisu jest proste do zrobienia, pewnie wiele osób by się kłóciło z wykonaniem, bo nie robiliśmy żadnych zaczynów, tylko uprościliśmy przepis do minimum. Informacja dla osób nie jedzących mięsa – można bardzo łatwo zrobić wersje wege, wystarczy nie dodawać szynki 🙂 Zapraszamy do wypróbowania!

Składniki na 4 calzone:
składniki na ciasto:
1. 450g mąki pszennej
2. 8g drożdży instant (jedno opakowanie)
3. 1 łyżeczka cukru
4. 1 łyżeczka soli
5. 1 łyżka oliwy z oliwek
6. 250 ml ciepłej wody
7. Łyżeczka papryki słodkiej (dzięki temu, ciasto będzie miało ładniejszy kolor :)), łyżeczka czosnku granulowanego

składniki na farsz:
8. 300g szynki w kawałku (tak, żeby można było pokroić w kostkę, rodzaj szynki obojętny, jak lubicie :))
9. 100g kukurydzy konserwowej
10. 1 papryka
11. Pół puszki fasoli konserwowej
12. garść pomidorków koktajlowych
13. 150g sera tartego
14. sos: 3 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżka ketchupu, łyżeczka oregano, odrobina pieprzu chilli cayenne, sól, pieprz
15. Przyprawy do farszu: papryka ostra, zioła prowansalskie, sól, pieprz ziołowy







Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski, ciepłą wodę dodajemy na koniec, wyrabiamy ciasto. Na początku polecam mikserem, później ręcznie 🙂 Ciasto powinno odklejać się od rąk, jeśli wyjdzie wam mocno lepkie, dodawajcie stopniowo mąki i wyrabiajcie dalej.
2. Ciasto przykrywamy szmatką i odstawiamy na około 50 minut, aby spokojnie sobie wyrosło.
3. Zabieramy się w tym czasie za farsz: szynkę kroimy w kosteczkę, podsmażamy, dorzucamy paprykę, smażymy jeszcze chwilkę, aż papryka trochę zmięknie, dorzucamy fasolę, kukurydzę i pomidorki. Dodajemy przyprawy: paprykę ostrą, zioła prowansalskie, sól i pieprz ziołowy, mieszamy całość i jeszcze podgrzewamy, następnie odstawiamy farsz na bok.
4. Przygotowujemy sos: dodajemy do miseczki koncentrat, następnie keczup oraz przyprawy: oregano, sól, pieprz, dosłownie malutka szczypta chilli pieprzu cayenne. Mieszamy dokładnie łyżką i sos gotowy 🙂
5.Po upływie 50 minut od odstawienia ciasta: Blachę z piekarnika wykładamy papierem, my jeszcze troszkę go natłuściliśmy olejem, aby ciasto na pewno się nie przykleiło. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
6. Dzielimy ciasto na 4 części, rozwałkowujemy je na placki grubości około 1cm, lub nieco cieńsze.
7. Smarujemy placek sosem, nakładamy ok. 3 łyżki farszu (lub więcej jeśli mocniej rozwałkowaliście), posypujemy serem i składamy na pół. Aby podczas pieczenia nic nam się nie rozwaliło, dociskamy brzegi widelcem. Górę naszego calzone również smarujemy delikatnie sosem, posypujemy serem. Czynność powtarzamy 4 razy z kolejnymi plackami 🙂
8. Pieczemy 10 minut w 200 stopniach i gotowe! 🙂 Pysznie smakuje z sosem czosnkowym 🙂

Koszt wykonania:
15-17 zł

Kaloryczność i wartości odżywcze:
1 calzone zawiera 826kcal, w tym: 46,8g białka, 26g tłuszczów, 101,8g węglowodanów, 7,2g błonnika

Czas przygotowania:
około 1 godzina 40 minut


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.