Cannelloni nadziewane mięsem mielonym w sosie beszamelowym

Mieliśmy ochotę na obiad z mięsem mielonym, a jednocześnie na coś nowego. Natknęliśmy się na cannelloni w sklepie, wtedy powstała koncepcja, żeby wykorzystać je na obiad, no i jest! Przepis nie jest trudny, nadziewanie każdej rurki jest jedynie czasochłonne, ale warto!

Składniki na 4 porcje:
1. 1 cebula
2. 1 marchewka
3. 3 pomidory
4. 500g mięsa mielonego
5. 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
6. 200g makaronu cannelloni
7. 150g sera do posypania
8. przyprawy: łyżeczka papryki słodkiej, pół łyżeczki papryki ostrej, szczypta ziół prowansalskich, sól do smaku


Składniki na sos beszamelowy:
1. szklanka mleka
2. 30g masła
3. 3 łyżki mąki
4. 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
5. szczypta soli do smaku

Sposób przygotowania:
1. Kroimy cebulkę w kostkę i podsmażamy ją na patelni, dodajemy mięso i smażymy ok. 5 minut
2. Obieramy pomidory i marchewkę, kroimy marchewkę w drobną kostkę, pomidory w trochę większe kawałki, dorzucamy na patelnię, dusimy około 10 minut pod przykryciem.
3. Dodajemy koncentrat i przyprawy, mieszamy dokładnie, podgrzewamy jeszcze 5 minut, po czym ściągamy z ognia. W między czasie zaczynamy przygotowanie sosu beszamelowego.
4. Masło topimy w garnuszku, dodajemy mąkę, energicznie mieszamy, aż utworzy się jednolita konsystencja.
5. Stopniowo dodajemy mleko, mieszamy cały czas, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy gałką muszkatołową i solą. Sos gotowy :)!
6. Wykładamy naczynie żaroodporne rurkami makaronu. Następnie podnosimy każdą tak, aby od spodu była zatkana i nakładamy farsz łyżeczką do środka, aż zapełnimy całą.
7. Gdy ułożymy wszystkie rurki, zalewamy je sosem beszamelowym i posypujemy serem.
8. Pieczemy w 180 stopniach przez pół godziny, pierwsze 10 minut bez przykrycia, następnie z przykryciem (może to być po prostu folia aluminiowa). I gotowe! 🙂

Koszt wykonania:
16 zł

Kaloryczność i wartości odżywcze:
1 porcja  zawiera 504kcal, w tym: 44,4g białka, 23,2g tłuszczów, 41g węglowodanów, 3g błonnika

Czas przygotowania:
1 godzina 15 minut


Udostępnij:
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.