Cannelloni ze szpinakiem

Cannelloni ze szpinakiem

Pyszny obiad bez mięsa? Cannelloni ze szpinakiem! Są dość pracochłonne, ale przyjemność z późniejszego ich zjedzenia wszystko rekompensuje. Zapraszamy do spróbowania!

Składniki na 2 porcje:
1. 10 rurek makaronu cannelloni (100g)
2. 200g szpinaku świeżego
3. 4 ząbki czosnku
4. 6 pomidorów suszonych
5. 50g sera feta
6. 200g sera mozzarella tartego
7. sól, pieprz do smaku
8. 1 łyżka oliwy z oliwek

Składniki na sos pomidorowy:
1. 400 ml passaty pomidorowej
2. 1 łyżka oliwy z oliwek
3. 1 łyżeczka oregano
4. 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
5. kilka listków świeżej bazylii (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
1. Myjemy szpinak, podsmażamy go na oliwie na patelni. Dodajemy sól, pieprz i ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Smażymy jeszcze chwilkę, następnie odstawiamy i studzimy.
2. Szpinak przerzucamy do miski. Kroimy w kostkę ser feta i pomidory suszone. Dodajemy fetę, pomidory i 50g sera mozzarella do szpinaku. Mieszamy łyżką, to będzie nasz farsz do cannelloni.
3. Przygotowujemy sos: do garnuszka dodajemy łyżkę oliwy, wrzucamy listki bazylii dosłownie na 30 sekund, aby uwolniły aromat. Wlewamy passatę, dodajemy przyprawy i podgrzewamy ok. 5 minut.
4. Następnie do naczynia żaroodpornego dodajemy część sosu tak, aby pokryć jego spód.
5. Wykładamy naczynie żaroodporne rurkami makaronu. Następnie podnosimy każdą tak, aby od spodu była zatkana i nakładamy farsz łyżeczką do środka, aż zapełnimy całą.
7. Gdy ułożymy wszystkie rurki, zalewamy je resztą sosu pomidorowego, starając się pokryć wszystkie.
8. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut, na ostatnie 5 posypujemy górę serem. Cannelloni ze szpinakiem gotowe. Smacznego!

Koszt wykonania:
15 zł

Kaloryczność i wartości odżywcze:
1 porcja  zawiera 478kcal, w tym: 36,7g białka, 23,2g tłuszczów, 29,2g węglowodanów, 2,8g błonnika

Czas przygotowania:
1 godzina

Cannelloni ze szpinakiem
cannelloni ze szpinakiem

Szukacie innego przepisu z wykorzystaniem szpinaku? Polecamy nasz makaron ze szpinakiem!


1 thought on “Cannelloni ze szpinakiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.