Chaczapuri w stylu karooski

Chaczapuri w stylu karooski

Zainspirowani gruzińską budką na krakowskim Kazimierzu, postanowiliśmy zrobić słynne chaczapuri. Nie mogliśmy znaleźć żadnego sensownego przepisu, więc postanowiliśmy zrobić swoją własną wersję 🙂 Może nie jest zbytnio podobne do swojego gruzińskiego kuzyna, ale w smaku pyszne 🙂 Zapraszamy na nasze własne chaczapuri!

Składniki:

  1. 200g kefiru
  2. 0.5 kg jabłek
  3. garść malin mrożonych (opcjonalnie, my akurat mieliśmy resztkę w domu :))
  4. 2 szklanki mąki pszennej
  5. łyżeczka suchych drożdży
  6. szczypta soli
  7. pół szklanki cukru

Sposób wykonania:

  1. Do misy dodajemy mąkę, drożdże, sól, szczyptę cukru oraz kefir, całość ugniatamy około 5-7 minut
  2. Odstawiamy ciasto na około 40 minut
  3. Dzielimy ciasto na dwie równe części, rozwałkowujemy je na dwa placki, grubości około pół centymetra
  4. Farsz: gotujemy jabłka ze szklanką wody i połową szklanki cukru około 20 minut, dodajemy maliny i gotowe 🙂
  5. Układamy farsz na placku (w zależności jak duże wam wyjdą, musicie dobrać ile farszu nałożyć 🙂 z naszego doświadczenia powiemy, że lepiej za mało niż za dużo 🙂 około 2-4 łyżek powinno być okej)
  6. Sklejamy placka w dużego pierożka(?), lub po prostu w taki sposób żeby farsz nie wypłynął
  7. Pieczemy dwa placki  przez 10-15 minut w 220 stopniach i gotowe :)! Jeśli zostanie wam jeszcze farsz, polecamy po prostu wyjeść go łyżeczką, jest pycha!

Koszt wykonania:
Około 10zł

 

Kaloryczność i wartości odżywcze:
My jeden placek podzieliliśmy na 3 porcje, jedna zawiera 297kcal, w tym: 7,2g białka, 1,7g tłuszczów, 64,9g węglowodanów, 3,8g błonnika

Czas przygotowania:
Około 1 godziny


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.