Chakalaka, pyszne danie wegetariańskie, które posmakuje nawet najbardziej zatwardziałemu mięsożercy – uwierzcie, wiemy co mówimy.
W smaku nieco przypomina gulasz, choć nie jest to zbyt dokładne porównanie. Idealnie smakuje z chlebkami z patelni lub ryżem.
Składniki na 4 porcje:
- 3 marchewki
- 2 papryki (ładnie wygląda jak są w różnych kolorach)
- około 2 centymetry imbiru
- pomidory w puszce krojone
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy: ćwierć łyżeczki ziół prowansalskich, łyżeczka słodkiej papryki, około 1/8 łyżeczki ostrej papryki mielonej, około 1/8 łyżeczki kardamonu mielonego, pół łyżeczki cynamonu
Sposób wykonania:
- Wszystkie warzywa obieramy, przygotowujemy cztery miseczki – zdecydowanie ułatwi nam to dalszą pracę.
- Paprykę tniemy na drobną kosteczkę, wrzucamy do jednej miseczki.
- Imbir i czosnek tniemy w plastry, a następnie siekamy w drobną kosteczkę. Wkładamy taką mieszankę do drugiej miseczki.
- Cebulę siekamy w drobną kosteczkę, wrzucamy do 3 miseczki.
- Marchew trzemy na grubych oczkach i wrzucamy do czwartej miseczki.
- Do drugiej miseczki dodajemy przyprawy i mieszamy.
- Patelnię rozgrzewamy z odrobiną oleju. Wrzucamy zawartość miseczki z cebulą. Kiedy się zeszkli dodajemy zawartość z miseczki z czosnkiem i podsmażamy mieszając energicznie.
- Na patelnię dodajemy startą marchewkę i chwilę dusimy. Dodajemy paprykę i pomidory i dusimy jeszcze 20 minut. Smacznego!
Wartości odżywcze:
Jedna porcja, mimo że jest bardzo sycąca, dostarcza: 128 kcal, 3.6 g białka 5.8 g tłuszczu, 17.2 g węglowodanów, 5.3 g błonnika.
Czas przygotowania:
Około 10 minut i 20 na duszenie.