Ostatnio wrzucaliśmy chlebki z patelni, a jeszcze przepis wcześniej, zarzekaliśmy się, że skończyliśmy z kuchnią azjatycką. Oto jej wielki powrót. Tym razem nie będzie to chińska ani tajska, a indyjska. Wspomniane wcześniej chlebki, będą idealnym dodatkiem do tego sosu i alternatywą dla klasycznych naanów.
Przepis jest bardzo czasochłonny, polecamy przygotowywać jeśli akurat macie ochotę posiedzieć w kuchni, nie 15 minut czy 20 a raczej około godzinki. Mimo to – warto.
Większość smaku robią oczywiście przyprawy, dlatego poza kosmicznym czasem przygotowania, warto odstawić jeszcze na trochę, a potrawa po przegryzieniu się odwdzięczy się wam idealnym smakiem prosto z indyjskiej restauracji.
Składniki na 5 porcji:
- około 650g piersi z kurczaka (podwójna tacka)
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- 1 cebula
- 2 papryki
- 2 ostre papryczki
- szklanka bulionu drobiowego/wołowego
- cała główka czosnku
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 800 ml passaty pomidorowej
- 200 ml śmietanki 30-36%
- 1 łyżka soku z cytryny
- świeży imbir
- przyprawa garam masala (nasz przepis na tę przyprawę), porcja wskazana w przepisie lub 2 opakowania gotowej
- inne przyprawy, w ilościach podanych w przepisie, w większości jest ich bardzo mało: sól, czarny pieprz, liść laurowy, mielona kolendra, mielony kminek, chilli pieprz cayenne, mielony cynamon, mielony kardamon, mielone goździki, mielona gałka muszkatołowa, cukier
Sposób przygotowania:
- Mięso płuczemy i tniemy w kostkę około 2 centymetrową.
- Przygotowujemy marynatę: mieszamy razem przeciśnięte przez praskę 4 ząbki czosnku, pół szklanki jogurtu naturalnego i 2 łyżeczki przyprawy garam masala z połową łyżeczki soli.
- Mięso mieszamy z marynatą i chowamy do lodówki na minimum godzinę, a im dłużej, tym lepiej.
- Po upływie pożądanego czasu przygotowujemy wszystkie składniki:
- cebulę siekamy na drobno,
- papryki i papryczki też siekamy na drobno,
- 5 ząbków czosnku przeciskamy na prasce,
- świeży imbir trzemy na najmniejszych oczkach tarki,
- przyprawy mieszamy razem w małej miseczce: 4 łyżeczki garam masala, 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu, 3/4 łyżeczki soli, 1 liść laurowy cały, 1 i 1/2 łyżeczki mielonej kolendry w liściach, 3/4 łyżeczki mielonego kminku, 1/4 łyżeczki chilli pieprzu cayenne, 1/4 łyżeczki cynamonu, 1/8 łyżeczki mielonego kardamonu, 1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 2 łyżeczki cukru.
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy razem paprykę z cebulką, aż ta pierwsza zmięknie. Wtedy ściągamy z ognia.
- Zaraz po poprzednim kroku dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy oraz imbir. Energicznie mieszamy.
- Dodajemy bulion, passatę, sok z cytryny, śmietankę i nasze mięso wraz z marynatą i gotujemy na małym ogniu przez około 40 minut bez przykrycia. Nasz sos trochę zgęstnieje, tym bardziej, im dłużej będziemy go gotować, kurczak w międzyczasie stanie się kruchy. Gotowe!
- Podawać z ryżem lub chlebkami naan.
Koszt wykonania:
12-30 zł zależnie od ilości przypraw jaką macie w domu
Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jedna porcja zawiera 435kcal, w tym: 47.3g białka, 15.7g tłuszczów, 23.5g węglowodanów, 2.2g błonnika będąc przy tym niesamowicie sycąca.
Czas przygotowania:
około 2 godzin