Chicken Masala

Chicken Masala

Ostatnio wrzucaliśmy chlebki z patelni, a jeszcze przepis wcześniej, zarzekaliśmy się, że skończyliśmy z kuchnią azjatycką. Oto jej wielki powrót. Tym razem nie będzie to chińska ani tajska, a indyjska. Wspomniane wcześniej chlebki, będą idealnym dodatkiem do tego sosu i alternatywą dla klasycznych naanów.

Przepis jest bardzo czasochłonny, polecamy przygotowywać jeśli akurat macie ochotę posiedzieć w kuchni, nie 15 minut czy 20 a raczej około godzinki. Mimo to – warto.

Większość smaku robią oczywiście przyprawy, dlatego poza kosmicznym czasem przygotowania, warto odstawić jeszcze na trochę, a potrawa po przegryzieniu się odwdzięczy się wam idealnym smakiem prosto z indyjskiej restauracji.

Składniki na 5 porcji:

  1. około 650g piersi z kurczaka (podwójna tacka)
  2. pół szklanki jogurtu naturalnego
  3. 1 cebula
  4. 2 papryki
  5. 2 ostre papryczki
  6. szklanka bulionu drobiowego/wołowego
  7. cała główka czosnku
  8. 2 łyżki oleju do smażenia
  9. 800 ml passaty pomidorowej
  10. 200 ml śmietanki 30-36%
  11. 1 łyżka soku z cytryny
  12. świeży imbir
  13. przyprawa garam masala (nasz przepis na tę przyprawę), porcja wskazana w przepisie lub 2 opakowania gotowej
  14. inne przyprawy, w ilościach podanych w przepisie, w większości jest ich bardzo mało: sól, czarny pieprz, liść laurowy, mielona kolendra, mielony kminek, chilli pieprz cayenne, mielony cynamon, mielony kardamon, mielone goździki, mielona gałka muszkatołowa, cukier

Sposób przygotowania:

  1. Mięso płuczemy i tniemy w kostkę około 2 centymetrową.
  2. Przygotowujemy marynatę: mieszamy razem przeciśnięte przez praskę 4 ząbki czosnku, pół szklanki jogurtu naturalnego i 2 łyżeczki przyprawy garam masala z połową łyżeczki soli.
  3. Mięso mieszamy z marynatą i chowamy do lodówki na minimum godzinę, a im dłużej, tym lepiej.
  4. Po upływie pożądanego czasu przygotowujemy wszystkie składniki:
    • cebulę siekamy na drobno,
    • papryki i papryczki też siekamy na drobno,
    • 5 ząbków czosnku przeciskamy na prasce,
    • świeży imbir trzemy na najmniejszych oczkach tarki,
    • przyprawy mieszamy razem w małej miseczce: 4 łyżeczki garam masala, 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu, 3/4 łyżeczki soli, 1 liść laurowy cały, 1 i 1/2 łyżeczki mielonej kolendry w liściach, 3/4 łyżeczki mielonego kminku, 1/4 łyżeczki chilli pieprzu cayenne, 1/4 łyżeczki cynamonu, 1/8 łyżeczki mielonego kardamonu, 1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 2 łyżeczki cukru.
  5. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy razem paprykę z cebulką, aż ta pierwsza zmięknie. Wtedy ściągamy z ognia.
  6. Zaraz po poprzednim kroku dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy oraz imbir. Energicznie mieszamy.
  7. Dodajemy bulion, passatę, sok z cytryny, śmietankę i nasze mięso wraz z marynatą i gotujemy na małym ogniu przez około 40 minut bez przykrycia. Nasz sos trochę zgęstnieje, tym bardziej, im dłużej będziemy go gotować, kurczak w międzyczasie stanie się kruchy. Gotowe!
  8. Podawać z ryżem lub chlebkami naan.

Koszt wykonania:
12-30 zł zależnie od ilości przypraw jaką macie w domu

Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jedna porcja  zawiera 435kcal, w tym: 47.3g białka, 15.7g tłuszczów, 23.5g węglowodanów, 2.2g błonnika będąc przy tym niesamowicie sycąca.

Czas przygotowania:
około 2 godzin


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.